• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pieczone pączki z dziurką
drożdżówki// tłusty czwartek

Pieczone pączki z dziurką

12 stycznia 2016 • 3  

Od jakiegoś czasu na blogach pełno jest pączków i innych tłustoczwartkowych wypieków. Dziwiło mnie to strasznie, dopóki nie uświadomiłam sobie, że takie pyszności można przecież jeść w całym karnawale! Ale żeby nie było za tłusto (po zimie i świętach i tak będziemy mieli co zrzucać), postawiłam na pieczone pączki z dziurką. Powiem tak – samo ciasto jest “zwyczajne”, jak to drożdżowa bułeczka (u mnie po części razowa). To posypka robi całą robotę. Ogólnie rzecz biorąc – pycha!

Składniki

(na ok. 25 pączków)

2 szkl. mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
2 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 650-850)
1 szkl. mąki pszennej razowej (typ 1850-2000)
14 g suchych drożdży
1 i 1/3 szkl. mleka
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Szklanką wycinamy kółka, a małym kieliszkiem lub naparstkiem w każdym kółku wycinamy dziurkę. Przekładamy pączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut. Studzimy na kratce.

Posypka

100 g roztopionego masła
1,5 szkl. brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

Każdego pączka maczamy z roztopionym maśle, a potem w mieszaninie cukru z cynamonem. Można w ten sposób obtoczyć tylko połowę pączka lub całego – z obu stron. Odkładamy na kratkę do zastygnięcia posypki.

Źródło: Moje Wypieki

Pieczone pączki z dziurką

#mąka razowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Top 12 roku 2015, czyli małe podsumowanie Poprzedni
Piersi z kaczki z rozmarynem • Kolejny Piersi z kaczki z rozmarynem

Zajrzyj też tutaj

Walentynkowe serduszka  

6 lutego 2015
Pączki warszawskie z 8 żółtek

Pączki warszawskie  

4 lutego 2016

Baci di ricotta  

30 czerwca 2013

3 komentarze

  1. kociolek-pysznosci

    on 12 stycznia 2016 at 20:11
    Odpowiedz

    Wspaniałe no i mnie kaloryczne, super.

  2. wedelka

    on 12 stycznia 2016 at 15:19
    Odpowiedz

    Robiłam je kiedyś i nie porwały mnie 🙂 Pamiętam, że najlepsza była w nich posypka 🙂

    • eva

      on 12 stycznia 2016 at 20:01
      Odpowiedz

      Mam podobne odczucia. Zwyczajna bułeczka, ale z posypką bardzo smaczna 🙂
      Jednak trzeba będzie nasmażyć tradycyjnie, na smalcu 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda