• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pieczone pączki z dziurką
drożdżówki// tłusty czwartek

Pieczone pączki z dziurką

12 stycznia 2016 • 3  

Od jakiegoś czasu na blogach pełno jest pączków i innych tłustoczwartkowych wypieków. Dziwiło mnie to strasznie, dopóki nie uświadomiłam sobie, że takie pyszności można przecież jeść w całym karnawale! Ale żeby nie było za tłusto (po zimie i świętach i tak będziemy mieli co zrzucać), postawiłam na pieczone pączki z dziurką. Powiem tak – samo ciasto jest “zwyczajne”, jak to drożdżowa bułeczka (u mnie po części razowa). To posypka robi całą robotę. Ogólnie rzecz biorąc – pycha!

Składniki

(na ok. 25 pączków)

2 szkl. mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
2 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 650-850)
1 szkl. mąki pszennej razowej (typ 1850-2000)
14 g suchych drożdży
1 i 1/3 szkl. mleka
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Szklanką wycinamy kółka, a małym kieliszkiem lub naparstkiem w każdym kółku wycinamy dziurkę. Przekładamy pączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut. Studzimy na kratce.

Posypka

100 g roztopionego masła
1,5 szkl. brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

Każdego pączka maczamy z roztopionym maśle, a potem w mieszaninie cukru z cynamonem. Można w ten sposób obtoczyć tylko połowę pączka lub całego – z obu stron. Odkładamy na kratkę do zastygnięcia posypki.

Źródło: Moje Wypieki

Pieczone pączki z dziurką

#mąka razowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Top 12 roku 2015, czyli małe podsumowanie Poprzedni
Piersi z kaczki z rozmarynem • Kolejny Piersi z kaczki z rozmarynem

Zajrzyj też tutaj

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe  

9 grudnia 2015

Top 12 roku 2014, czyli małe podsumowanie  

1 stycznia 2015
Dyniowe cynamonki

Dyniowe cynamonki  

12 grudnia 2018

3 komentarze

  1. kociolek-pysznosci

    on 12 stycznia 2016 at 20:11
    Odpowiedz

    Wspaniałe no i mnie kaloryczne, super.

  2. wedelka

    on 12 stycznia 2016 at 15:19
    Odpowiedz

    Robiłam je kiedyś i nie porwały mnie 🙂 Pamiętam, że najlepsza była w nich posypka 🙂

    • eva

      on 12 stycznia 2016 at 20:01
      Odpowiedz

      Mam podobne odczucia. Zwyczajna bułeczka, ale z posypką bardzo smaczna 🙂
      Jednak trzeba będzie nasmażyć tradycyjnie, na smalcu 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda