Pieczone pączki z dziurką
|

Pieczone pączki z dziurką

Od jakiegoś czasu na blogach pełno jest pączków i innych tłustoczwartkowych wypieków. Dziwiło mnie to strasznie, dopóki nie uświadomiłam sobie, że takie pyszności można przecież jeść w całym karnawale! Ale żeby nie było za tłusto (po zimie i świętach i tak będziemy mieli co zrzucać), postawiłam na pieczone pączki z dziurką. Powiem tak – samo ciasto jest „zwyczajne”, jak to drożdżowa bułeczka (u mnie po części razowa). To posypka robi całą robotę. Ogólnie rzecz biorąc – pycha!

Składniki

(na ok. 25 pączków)

2 szkl. mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
2 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 650-850)
1 szkl. mąki pszennej razowej (typ 1850-2000)
14 g suchych drożdży
1 i 1/3 szkl. mleka
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Szklanką wycinamy kółka, a małym kieliszkiem lub naparstkiem w każdym kółku wycinamy dziurkę. Przekładamy pączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut. Studzimy na kratce.

Posypka

100 g roztopionego masła
1,5 szkl. brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

Każdego pączka maczamy z roztopionym maśle, a potem w mieszaninie cukru z cynamonem. Można w ten sposób obtoczyć tylko połowę pączka lub całego – z obu stron. Odkładamy na kratkę do zastygnięcia posypki.

Źródło: Moje Wypieki

Pieczone pączki z dziurką

Podobne wpisy