|

„Paprykarz” z kurczaka

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Życie jest za krótkie, żeby codziennie spędzać długie godziny przy kuchni. Ale coś jeść trzeba. Na szczęście istnieją potrawy, które można zrobić między wkładaniem gryzaków w rękę niemowlaka a budowaniem autek z ciastoliny ze starszakiem.

Składniki:
udka lub filety z kurczaka (ja wolę filety, bo nie trzeba się babrać z kostkami)
cebula
boczek
bulion (może być z kostki, ale najlepiej domowy – ok. 500 ml na 4 filety drobiowe, choć ja daję zawsze więcej, bo najbardziej w tym daniu lubimy sos, który powstaje z bulionu)
pomidory (lub przecier albo passata)
papryka czerwona
śmietana (u mnie jogurt naturalny)

Boczek i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy go z każdej strony. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę albo jakiś przecier czy passatę i dusimy do miękkości mięsa (ok. 20-30 minut). Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę (zostawiam ją na maksymalnie 5-10 minut, bo nie lubimy miękkiej). Całość zabielamy śmietaną.

Podajemy z bagietką (bułką) i zieloną (lodową) sałatą. U nas zawsze w głębokim talerzu ze względu na wieeelką ilość sosu 🙂

Podobne wpisy