||||

Budyń marchewkowy z pomarańczą

Poleca: Ewa
Źródło: Veggieola


Fot. Ewa



Moje dzieci uwielbiają domowy budyń. A ja mam takie skrzywienie, że nie lubię wiele razy przygotowywać tego samego dania (wyjątek robię tylko dla klusków leniwych ;)). Szukam więc różnych smaków także budyniu. Marchewkowy mnie szczególnie zaciekawił. Niestety wynik nie powalił nas na kolana. Ale spróbujcie sami – może Wam posmakuje 🙂

Składniki:
2 i 1/3 szkl. mleka
1 duża marchew
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
2 łyżki soku z pomarańczy
odrobina cynamonu
2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Do garnka z nieprzywierającym dnem (będziemy dość długo gotować) wlewamy 2 szklanki mleka i sok z pomarańczy. Dodajemy cukry, cynamon i drobno pokrojoną marchewkę. Całość doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy, aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładko.

Pozostałą 1/3 szklanki mleka mieszamy dokładnie ze skrobią. Dodajemy do garnka z resztą składników i raz jeszcze całość zagotowujemy, energicznie mieszając, aż budyń będzie gęsty.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Domowy Wyrób

Podobne wpisy