|

Pierś z kurczaka faszerowana kapustą i pieczarkami



Fot. Krolcia



Mojego Męża znowu wzięło na diety i zdecydował sie „dukać”. Szukając więc inspiracji na dania z „dozwolonych” składników, trafiłam na tę pierś faszerowaną. Okazało się, że danie rewelacyjnie smakuje, a przy tym i wygląda efektownie. Będzie można nim się pochwalić na któreś rodzinnej imprezie 🙂

Składniki:
pierś z kurczaka

Farsz:
2-3 pieczarki
4-5 liści kapusty pekińskiej
1/2 cebuli
1 jajko
sól, pieprz, majeranek

Sos:
100 g jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka chrzanu
sól

Cebulę, pieczarki i kapustę kroimy w drobną kostkę. Na odrobinie oleju lub na klarowanym maśle podsmażamy cebulę do zrumienienia. Dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zmiękną, dorzucamy kapustę. Po chwili zmniejszamy ogień, przyprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i jeszcze chwilę odparowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Pierś nacinamy, tworząc kieszonki. Najlepiej ułożyć sobie pierś „gładką” stroną do deski. Drugą stronę niezwykłe łatwo przebić, więc dobrze jest ją widzieć, nacięnając mięso. Pierś przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Nadziewamy nim kieszonki. Żeby farsz nie wyleciał, spinamy końcówkę wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Na dużym ogniu rumienimy mięso, po czym dolewamy wody i dusimy pod przykryciem około 15-25 minut w zależności od wielkości piersi. W trakcie duszenia obracamy pierś kilka razy.

Podajemy pokrojoną na kawałki, z dodatkiem sosu chrzanowego (wszystkie składniki po prostu mieszamy) lub z czosnkowego.

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Gotowanie

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Podobne wpisy