Chleb z pomidorami na zakwasie
|

Chleb z pomidorami na zakwasie

Na tym chlebie tymczasowo zakończyła się moja przygoda z zakwasem. Mój zakwas powstał metodą Hamelmana w grudniu 2014 roku. Niedługo skończyłby 2 lata. Niestety, to były dla niego trudne wakacje. Przetrwał przeprowadzkę, w czasie której kompletnie nie miałam głowy do tego, żeby go dokarmiać. Dopieszczony i wypielęgnowany już na nowym ruszył raz jeszcze i dzięki temu powstał piękny i aromatyczny chleb żytni z pomidorami.

Ale jak to po przeprowadzce – za dużo było pracy przy remontach, wyrywaniu chwastów w ogrodzie i bieżących sprawach, żeby pamiętać jeszcze o zakwasie. Dawno już nie mieliśmy takiego miesiąca – praktycznie przez cały sierpień jedliśmy kupne pieczywo. Powoli się to zmienia. Chciałam wrócić także do zakwasu, ale tu czekała mnie niemiła niespodzianka. Na powierzchni pojawiła się pleśń… A tego już się nie da uratować.

Wspominam mój zakwas z dużym sentymentem. Mam nadzieję, że jego synowie i córki, porozdawani po rodzinie i znajomych, jeszcze żyją i dobrze się mają. A ja tę sytuację wykorzystam do wypróbowania nowych przepisów na pieczywo drożdżowe i – za jakiś czas – nowego przepisu na własny zakwas. Długo bez niego pewnie nie wytrzymam. Póki co zapraszam na chleb z pomidorami – jeszcze na moim starym zakwasie.

Składniki

(na keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm)
500 g mąki żytniej typ 720
170 g aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżki rozmarynu
1,5 łyżeczki soli
2 pomidory
350 ml letniej wody

Mąkę łączymy z zakwasem, solą i posiekanym rozmarynem. Zostawiamy 4-5 plasterków pomidora do dekoracji, a resztę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Wlewamy letnią wodę i całość mieszamy – tylko do połączenia składników.

Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowane plastry pomidora. Przykrywamy keksówkę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Ciasto powinno wyraźnie wyrosnąć.

Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, a potem jeszcze w 190 stopniach przez 25 minut.

Źrodło: Smakowity Chleb

Chleb z pomidorami na zakwasie

Podobne wpisy