Pieczone klopsiki pulpeciki z mięsa z rosołu
|

Pieczone klopsiki z mięsa z rosołu

Kiedy w tłusty czwartek na Instagramie zapytałam, co to takiego – zdania były podzielone. Rzeczywiście w taki dzień można było te pieczone klopsiki wziąć za minipączki, ale nic bardziej mylnego! To mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Wciąż najczęściej przygotowuję z tych resztek pierogi, ale jak nam się znudzą albo nie mam czasu na lepienie, wtedy turlam kulki. Moje pieczone klopsiki są obtoczone w bułce tartej, ale ten punkt możecie pominąć. Smakują dobrze nawet bez dodatków, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać je z sosem.

Jak zawsze w przypadku wykorzystania mięsa z rosołu – najważniejsze jest, żeby dobrze je doprawić, bo samo w sobie wiele smaku już nie ma. Poniżej podaję przykładowe ilości. Dostosujcie je do swojej porcji mięsa i warzyw. Ja gotuję rosół w 8-litrowym garnku, bo dla 6-osobowej rodziny mniejsze gabaryty nie mają sensu, dlatego u mnie wszystkiego jest dużo.

Składniki

mięso i warzywa z rosołu
1 duża cukinia
parmezan
2 jajka
sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy
bułka tarta (opcjonalnie)

Mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Można je też rozdrobnić blenderem, ale wtedy wychodzi mało apetyczna papka – maszynka jest zdecydowanie lepsza.

Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy ją na sicie z nadmiaru płynu, a potem dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw z rosołu.

Na koniec dodajemy starty parmezan, jajka i całość wyraziście doprawiamy.

Małe porcje turlamy na kształt kulek nieco większych od orzecha włoskiego, można je obtoczyć w bułce tartej. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Podobne wpisy