Wegańskie cynamonki dyniowe
Mam to szczęście, że nikt w moim domu nie zmaga się z alergią ani nietolerancją pokarmową. Mimo to czasem testuję przepisy bez glutenu, bez nabiału, bez jajek itp. – trochę z ciekawości, trochę dla znajomych, którzy tych produktów nie jedzą. Tym razem wybór padł na wegańskie cynamonki dyniowe i muszę przyznać, że zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że były smaczniejsze niż ich „klasyczna” wersja, czyli dyniowe cynamonki na mleku, maśle i z jajkami. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
Ciasto
450 g mąki
80 g cukru
25 g drożdży
3/4 szkl. mleka kokosowego
3/4 szkl. puree z dyni
7 łyżek oleju roślinnego
szczypta soli
Nadzienie
olej roślinny
cukier trzcinowy
cynamon
Mleko kokosowe lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, jeśli będzie się za bardzo kleić. Powinno utworzyć zwartą, gładką kulę. Wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, rozpłaszczamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go cienką warstwą oleju, posypujemy cukrem i cynamonem, a potem zwijamy w rulon, zaczynając od długiego boku.
Powstały rulon kroimy na plastry i tak powstałe cynamonki układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – spiralnym łączeniem do góry. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do napuszenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią.