Piersi z kaczki z rozmarynem
||

Piersi z kaczki z rozmarynem

Są takie dania, których nigdy nie miałam okazji jeść w „prawdziwej” wersji (np. sushi). Przygotowuję je w domu sama i mam nadzieję, że smakują tak, jak trzeba. Chociaż nie – wróć – w zasadzie to nie interesuje mnie, jak one „powinny” smakować. W mojej wersji są dla mnie idealne! Dlatego nie powiem Wam, czy te piersi z kaczki z rozmarynem są perfekcyjnie przygotowane. Ale wiem jedno – są pyszne! To był mój pierwszy raz z kaczką. I na pewno nie ostatni. Jestem zachwycona.

Składniki

2 piersi z kaczki
3 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu
2 ziarenka jałowca
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Z gałązek rozmarynu obrywamy igiełki i siekamy je drobno. Dodajemy rozgniecione kulki jałowca, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Wszystko mieszamy.

Kaczkę nacinamy od strony skóry na krzyż, robiąc kilka podłużnych cięć. Wkładamy do przygotowanej marynaty na pół godziny lub nawet na całą noc.

Po tym czasie obsmażamy piersi z kaczki na patelni, na rozgrzanym maśle klarowanym. Kładziemy pierś najpierw od strony skóry, a potem przekręcamy na drugą stronę.

Obsmażone piersi z kaczki przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut (w zależności od tego, jak bardzo wypieczoną kaczkę chcemy mieć). Przed samym podaniem kroimy na plastry.

Podobne wpisy