|

Kruche rogaliki

Poleca: Ania

Fot. Ania

Po Tłustym Czwartku człowiekowi zostają dwie rzeczy: 1. wyrzuty sumienia, że zeżarł tak dużo pączków, 2. marmolada w lodówce. Z punktem numer 1 poradzić sobie każdy musi we własnym zakresie, z punktem numer 2 można się łatwo rozprawić przy pomocy kruchych rogalików 😉

Potrzebujemy:
pół kilograma mąki
pół kostki drożdży (czyli 5 deka)
kostkę masła
parę łyżek śmietany
Plus oczywiście marmoladę, ale to za chwileczkę 😉

Z drożdży robimy zaczyn (drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki, odrobina letniego mleka). Mąkę siekamy z masłem, dodajemy zaczyn z drożdży, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Jak tylko składniki się połączą, przestajemy wyrabiać i odstawiamy na chwilę (30-60 min) do lodówki. Jeśli czasu brakuje, bo domownicy umierają z głodu, można pominąć etap leżakowania w lodówce 😉
Przystępujemy do wałkowania. Ja dzielę ciasto na 8 części, każdą rozwałkowuję cieniutko tak, aby placek miał kształt koła. Kroję na 8 trókącików i na każdy nakładam trochę marmolady na tę szerszą część trójkąta. Zwijam od części marmoladowej i na koniec zaginam boki, żeby miały bardziej rogalikowaty kształt.
Gotowe rogaliki układamy na blasze (powinny wyjść dwie blaszki) i smarujemy (jeśli nam się chce, bo nie jest to absolutnie konieczne) białkiem. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok. 180 stopni.

Podobne wpisy