Pierniczki drożdżowe błyskawiczne
Fot. Ewa |
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia, po co te drożdże w przepisie 🙂 Ciasto w ogóle nie wyrasta, nie wyrabia się go też jakoś długo. Pierniczki faktycznie ładnie rosną, ale czy na samej sodzie by takie nie wyszły? Nie wiem. Ale są smaczne – to na pewno 🙂 I nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. W sam na pieczenie dzień przed Wigilią.
Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 g suchych drożdży
40 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
1 jajko
Mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i drożdże mieszamy w misce. Miód i masło podgrzewamy do połączenia składników. Mieszamy obie grupy składników i dodajemy jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem.
Rozwałkowujemy ciasto na ulubioną grubość (im grubsze, tym miększe pierniczki), wycinamy dowolne kształty i układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez 10-15 minut (nie za długo! tylko do zrumienienia! im dłużej są w piekarniku, tym robią się twardsze).
Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Wypieki u Justyny i Doroty