Pomarańcze do herbaty
|

Pomarańcze do herbaty

Te pomarańcze do herbaty do dla mnie odkrycie roku. Naprawdę! Takie to proste, a takie genialne. Od paru tygodni piję czarną herbatę albo z hibiskusem, albo właśnie z pomarańczami. Idealnie pasuje do wieczoru z książką przy choince, ale pracuje się przy niej też jakoś lepiej. Polecam nie tylko na święta!

Składniki

pomarańcza
cytryna
cukier (może być brązowy)
dodatki: goździki, gwiazdki anyżu, kora cynamonu, laska wanilii, kawałek imbiru itp. (opcjonalnie)

Pomarańczę i cytrynę zalewamy wrzątkiem. Po ostudzeniu szorujemy dokładnie ich skórkę. Kroimy je na plastry (dość grube, żeby się nie rozpadały). Wkładamy plastry pomarańczy i cytryny na przemian do słoika, zasypując każdy z nich cukrem. Ilość cukru – wedle uznania. Do słoika można dorzucić dowolne dodatki, jeśli chcemy nadać więcej aromatu.

Szczelnie zamknięty słoik przechowujemy w lodówce. Co jakiś czas można nim wstrząsnąć.

Używamy jako dodatek do herbaty – nadają się zarówno plastry cytryny i pomarańczy, jak i sok/syrop, który się po krótkim czasie wytworzy.

Źródło: Chleby.info

Podobne wpisy