|

Sernik waniliowo-czekoladowy

Poleca: Antylopka
Źródło: „Journal des Femmes”

Fot. Antylopka

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
400 g greckiego jogurtu
200 g serka typu philadelphia
3 jajka
100 g cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
1 łyżka kakao
100 g masła (u mnie solone)
200 g ciastek typu speculoos

Masło rozpuścić w rondelku, ciasteczka rozgnieść na puder (jak bułkę tartą) i dodać do płynnego masła. Dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita. Wyłożyć na przygotowaną formę.

W misce wymieszać jogurty z serkiem. Następnie dodawać po całym jajku z częścią cukru. Za każdym razem dokładnie wymieszać. Na koniec cukier i aromat waniliowy. Około 3/4 masy wyłożyć na spod ciasteczkowy, do reszty dodać kakao i po wymieszaniu dołożyć na wierzch esami-floresami.

Piec w piekarniku nastawionym na 150 stopni około godziny. Zostawić do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. Chłodne ciasto wstawić do lodówki i podawać zimne.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy