• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb odrywany z jarmużem
chleby// grillowanie

Chleb odrywany z jarmużem

8 października 2015 • 1  

Jarmuż – moje tegoroczne odkrycie. W sezonie infekcji faszeruję nim dzieci, ile się da. Do tej pory wykorzystywałam go do pieczywa na zakwasie albo do pesto. Dziś potrzebowałam szybkiego chleba, więc zakwas odpadał. Ale – jak się okazuje – w pieczywie na drożdżach jarmuż smakuje równie dobrze. I jest go w tym bochenku naprawdę sporo! Do tego powstała przepiękna forma – chleb odrywany z jarmużem, idealny do grilla. Nie trzeba go kroić, wystarczy urywać. Zamiast całych liści jarmużu możecie oczywiście dać do ciasta pesto, będzie równie pysznie!

Składniki

Ciasto

200 g mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
7 g suchych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

Nadzienie

50 g startego parmezanu + garść do posypania chleba z wierzchu
400 g liści jarmużu
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – do uzyskania elastycznego ciasta. Formujemy je w kulę i umieszczamy w omączonej misce pod przykryciem na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na klarowanym maśle lub oliwie podsmażamy posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście jarmużu (można je posiekać na mniejsze kawałki) – do momentu, aż jarmuż “zwiędnie”. Odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i kroimy go wzdłuż na 6 pasków. Każdy posypujemy startym parmezanem i nakładamy na niego nadzienie, po czym paski układamy jeden na drugim. Taki stosik kroimy na sześć równych części, żeby powstały kwadratowe stosiki.

Poszczególne kawałki układamy na boku w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego – strona z nadzieniem ma dotykać krótkiego boku keksówki. Posypujemy z wierzchu dodatkowo startym parmezanem.

Przykrywamy keksówkę i ostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Pieczemy chleb w 190 stopniach przez 25-30 minut – do zrumienienia.

Źródło: Kuchennymi Drzwiami

Chleb odrywany z jarmużem

#czosnek, #jarmuż, #parmezan
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana Poprzedni Pulled pork czyli wieprzowina szarpana
Pierogi pieczone z kurczakiem i pomidorami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb toskański – sierpniowa piekarnia  

11 sierpnia 2015

Chleb z ziemniakami  

3 lutego 2014

Szaszłyki na kolorowo  

4 lipca 2013

1 komentarz

  1. babka z rodzynkiem

    on 9 października 2015 at 10:39
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis, a chleb wygląda fantastycznie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda