Chleb odrywany z jarmużem
|

Chleb odrywany z jarmużem

Jarmuż – moje tegoroczne odkrycie. W sezonie infekcji faszeruję nim dzieci, ile się da. Do tej pory wykorzystywałam go do pieczywa na zakwasie albo do pesto. Dziś potrzebowałam szybkiego chleba, więc zakwas odpadał. Ale – jak się okazuje – w pieczywie na drożdżach jarmuż smakuje równie dobrze. I jest go w tym bochenku naprawdę sporo! Do tego powstała przepiękna forma – chleb odrywany z jarmużem, idealny do grilla. Nie trzeba go kroić, wystarczy urywać. Zamiast całych liści jarmużu możecie oczywiście dać do ciasta pesto, będzie równie pysznie!

Składniki

Ciasto

200 g mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
7 g suchych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

Nadzienie

50 g startego parmezanu + garść do posypania chleba z wierzchu
400 g liści jarmużu
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – do uzyskania elastycznego ciasta. Formujemy je w kulę i umieszczamy w omączonej misce pod przykryciem na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na klarowanym maśle lub oliwie podsmażamy posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście jarmużu (można je posiekać na mniejsze kawałki) – do momentu, aż jarmuż „zwiędnie”. Odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i kroimy go wzdłuż na 6 pasków. Każdy posypujemy startym parmezanem i nakładamy na niego nadzienie, po czym paski układamy jeden na drugim. Taki stosik kroimy na sześć równych części, żeby powstały kwadratowe stosiki.

Poszczególne kawałki układamy na boku w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego – strona z nadzieniem ma dotykać krótkiego boku keksówki. Posypujemy z wierzchu dodatkowo startym parmezanem.

Przykrywamy keksówkę i ostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Pieczemy chleb w 190 stopniach przez 25-30 minut – do zrumienienia.

Źródło: Kuchennymi Drzwiami

Chleb odrywany z jarmużem

Podobne wpisy