Poleca: Iwona
Źródło: Tak sobie pichcę…
![]() |
Fot. Iwona |
Sezon rabarbarowy uważa się za rozpoczęty. Kwaskowatość rabarbaru najlepiej zmniejszyć truskaweczką. Puszysta pianka i wychodzi ciasto-bajka…
Składniki (na formę 30 x 20 cm):
Ciasto:
1 ¾ szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
½ kostki masła
Nadzienie:
¾ szkl. cukru
¼ szkl. mąki
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl. słodkiej śmietanki
4 szkl. rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szkl. truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 białek
½ szkl. cukru pudru
Rabarbar posypujemy odrobiną cukru przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Będzie o wiele lepiej smakował bardzo wymagającym podniebieniom dziecięcym.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekanym masłem, aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno równo wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami – dokładnie wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Dobrze by było, jakby owoce nie wystawały bardzo ponad nadzienie, żeby się nie przypalały.
Piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie wyłożyć na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10-15 minut, aż beza się zrumieni.
![]() |
Fot. Iwona |
![]() |
Fot. Iwona |
2 komentarze
Olcik
on 4 czerwca 2013 at 16:42jaka beza ładna;)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 🙂
wedelka
on 1 czerwca 2013 at 12:06Robiłam już kiedyś to ciasto ) Było pyszne 😉 U Ciebie też prezentuje się bardzo apetycznie 😉