• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// bezy// ciasta z owocami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

1 czerwca 2013 • 2  

Poleca: Iwona

Źródło: Tak sobie pichcę…
Fot. Iwona

Sezon rabarbarowy uważa się za rozpoczęty. Kwaskowatość rabarbaru najlepiej zmniejszyć truskaweczką. Puszysta pianka i wychodzi ciasto-bajka…


Składniki (na formę 30 x 20 cm):
Ciasto:
1 ¾ szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
½ kostki masła
Nadzienie:
¾ szkl. cukru
¼ szkl. mąki
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl. słodkiej śmietanki
4 szkl. rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szkl. truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 białek
½ szkl. cukru pudru
Rabarbar posypujemy odrobiną cukru przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Będzie o wiele lepiej smakował bardzo wymagającym podniebieniom dziecięcym.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekanym masłem, aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno równo wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami – dokładnie wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Dobrze by było, jakby owoce nie wystawały bardzo ponad nadzienie, żeby się nie przypalały.
Piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie wyłożyć na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10-15 minut, aż beza się zrumieni.
Fot. Iwona

Fot. Iwona

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

#rabarbar, #truskawki
• Panierowane warzywa Poprzedni
Risotto z łososiem i szparagami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Omlet waniliowy dla alergika  

13 marca 2013

Czynaki  

5 marca 2013

Kokosek  

29 kwietnia 2013

2 komentarze

  1. Olcik

    on 4 czerwca 2013 at 16:42
    Odpowiedz

    jaka beza ładna;)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 🙂

  2. wedelka

    on 1 czerwca 2013 at 12:06
    Odpowiedz

    Robiłam już kiedyś to ciasto ) Było pyszne 😉 U Ciebie też prezentuje się bardzo apetycznie 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda