Poleca: Bodzinka
Źródło: World Baking Day, poziom 7
|
Fot. Bodzinka |
Uwielbiam muffiny, ale zawsze robiłam je na słodko i z jednego przepisu. Z okazji akcji na blogu sięgnęłam po muffiny wytrawne i stwierdzam: „Lubię to!”. Są idealnie mokre i sycące. Dla mnie trochę za słone, ale ja prawie nie solę. Zjadłam je z sosem czosnkowym i były suuuper.
Składniki:
200 g mąki
1 jajko
1 łyżka sody oczyszczonej
150 ml jogurtu
100 g margaryny lub masła
duża szczypta soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 średnia cukinia (około 200 g), starta na grubych oczkach
100 g sera feta, pokruszonego
zioła prowansalskie
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy sól i paprykę.
W osobnej misce ubijamy margarynę (lub masło) z jogurtem i jajkiem na jednolitą masę. Dorzucamy startą cukinię, pokruszoną fetę i zioła.
Delikatnie mieszamy składniki suche z mokrymi.
Przekładamy masę do natłuszczonej formy na muffinki.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
Po przestygnięciu wyciągamy z formy.
|
Fot. Bodzinka |
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku