||

Risotto z groszkiem

Poleca: Gabi
Źródło: Barbara i Piotr Adamczewscy, Pyszny obiad w pół godziny

Fot. Gabi

Krótka recenzja przepisu z książki? Proszę bardzo 🙂
Trzydzieści minut? Może i dałoby rady, ale tylko i wyłącznie gotując ryż osobno (poza daniem), bo gdyby miał faktycznie ugotować się w daniowym bulionie… nie ma szans na 30 minut. Poza tym przepis jest całkiem dobrze napisany, prosto i faktycznie przygotowuje się stosunkowo szybko. Smak? Ja risotta lubię i lubię groszek, a boczek uwielbiam, więc smaczne jest dla mnie jak najbardziej 🙂

Składniki:
100 dag ryżu
70 dag groszku zielonego (ja miałam odsączony z puszki, bo innego nie znalazłam)
150 dag wędzonego boczku pokrojonego w paski lub kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 pietruszka starta na tarce jarzynowej
1/2 szkl. startego parmezanu
3-4 łyżki płaskie masła
1 kostka bulionu wołowego
2 szkl. wody

Rozpuścić 2 łyżki masła w jakimś większym rondlu (bo wylądują tam wszystkie składniki) i podsmażyć na nim cebulę i boczek przez chwilę.
W tym czasie wstawić wodę na ryż i mocno podgotować 100 dag ryżu (ale nie ugotować całkiem, bo ryż musi jeszcze wchłonąć potem bulion z dania).
Do boczku dorzucić pietruszkę i groszek i smażyć kilka minut.
Kiedy mamy już odpowiednio miękki ryż, zalewamy groszek 2 szkl. wody i wrzucamy 1 kostkę bulionu wołowego, a potem do całości dorzucamy ryż.
Teraz gotujemy tak długo na wolnym ogniu (pilnując, aby się nie przypaliło), aż cała woda się wchłonie.
Kiedy wyłączymy gaz, wsypujemy ser i mieszamy.
Podajemy od razu.

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis
Fot. Studio Emka

Podobne wpisy