Pizza „angielskie śniadanie”
Składniki:
(na dużą blachę)
ciasto na pizzę z 300-500 g mąki (zależy, jak gruby spód chcemy uzyskać)
300 ml passaty pomidorowej
kilka plastrów bekonu
1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
300 g żółtego sera
4-5 jajek
sól, pieprz, oregano
Ciasto wyrabiamy według przepisu.
Kiedy wyrasta, podgrzewamy lekko passatę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Bekon podsmażamy na patelni.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy na kształt prostokąta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy passatą, wykładamy na wierzch fasolę i podsmażony boczek. Posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę, wbijamy jajka, oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy jeszcze raz do piekarnika – na 3-5 minut, tylko do ścięcia białka.
Poleca: Ewa