||

Omlet biszkoptowy

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Takie omlety robi Babcia mojego Męża. Prosiliśmy ją o przepis, ale za każdym razem odpowiadała, że nie ma o czym mówić, bo tu nie ma żadnego przepisu. W końcu udało mi się ją podpatrzeć w kuchni. I oto jest – omlet biszkoptowy, bo właśnie jak biszkopt smakuje 🙂

Składniki:
(a właściwie proporcje)
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 jajko

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku i powoli miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy delikatnie do połączenia składników.
Omlety smażymy na suchej patelni lub na zwykłej na maśle. Smażymy pod przykryciem. Szybko przekręcamy, żeby nie zdążyły opaść, i znowu przykrywamy.
Podajemy z cukrem pudrem lub z dżemem.

PS. Na jeden biszkopt wchodzi ok. 1,5 jajka, o ile smaży się na całej patelni. Można też smażyć mniejsze, wtedy łatwiej je przekręcać.

Fot. Ewa

Podobne wpisy