Ucierane z rabarbarem

Ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem piekłam tysiące razy. I nie tylko z rabarbarem, ale z przeróżnymi owocami. Zawsze się udaje i znika w mgnieniu oka. A wersja z rabarbarem jest chyba moją ulubioną – przynajmniej na wiosnę! Najlepsza oczywiście z kompotem z rabarbaru.

Składniki

(na blachę 25 x 25 cm)

200 g masła
3/4 szkl. cukru (+ 2 łyżki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g rabarbaru (ok. 3 łodyżki)
kruszonka

Rozpoczynamy od rabarbaru. Myjemy go, można go też obrać z nitek. Kroimy na małe kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru.

Letnie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy.

Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy go kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut – do suchego patyczka. Warto obserwować, czy się nie przypala od góry. Jeśli ciasto byłoby już zbyt ciemne z góry, to przełączamy grzanie na sam dół albo przykrywamy ciasto folią aluminiową.

Ucierane z rabarbarem

Podobne wpisy