Plecionka z nutellą
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Drożdżowe ciasto i nutella – czego chcieć więcej?:) Smacznego!
Składniki:
(na 2 sztuki)
4 szkl. mąki
1,5 opakowania suchych drożdży (czyli ok. 10 g)
120 g masła
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
200 g jogurtu
nutella
Wszystkie składniki oprócz nutelli mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Teraz są dwa sposoby zawijania:
1. Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, na środku wzdłuż długiego boku rozsmarowujemy grubą warstwę nutelli, po obu bokach robimy nacięcia i zawijamy powstałe paski do środka, tworząc warkocz.
2. Dzielimy porcję ciasta na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na długi wąski pasek, smarujemy grubo nutellą i zawijamy w rulon (z nutellą w środku). Z powstałych 4 pasków zaplatamy ciasto jak na chałkę (tu instrukcja).
Odstawiamy zaplecione ciasta pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut – do zrumienienia.
Fot. Ewa |