Sos pieczarkowy z wędzonym serem
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Wiosna idzie (hehe) – czas odstawić mięcha i kluchy i przestawić się na coś nieco bardziej zdrowego i kolorowego. Zamiast kluch będzie kasza, a mięso zastąpią pieczarki, warzywka i wędzony ser. No i przygotowanie obiadu zajmuje dokładnie tyle czasu, ile potrzebujemy, żeby kasza się ugotowała.
Potrzebujemy:
kaszę (u nas gryczana pomieszana z jęczmienną) – u nas porcja na 2 osoby to 3/4 szklanki
cebulę
pieczarki
pół papryki
pół małej cukinii
kilka różyczek brokuła
kilka łyżek śmietany
sól, pieprz
kawałek wędzonego sera
Kaszę gotujemy. Ja wlewam do garnka odrobinę oleju, podgrzewam go, dorzucam kaszę, chwilę podprażam i zalewam wodą – 2 razy więcej wody niż kaszy, czyli kubek kaszy + 2 kubki wody.
Kiedy kasza się pyrkoli, przygotowujemy sos:
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Lekko solimy i smażymy. Dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażamy na dość mocnym ogniu (nie można ich dusić ani solić, bo puszczą sok). Dorzucamy pokrojone w sposób dowolny warzywa (u mnie cukinia w słupki, papryka w kostkę i brokuł rozdzielony na małe różyczki). Solimy i pieprzymy warzywa i chwilę je smażymy – tak ze 3 minutki. Dodajemy śmietanę i starty ser. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż ser się rozpuści.
Fot. Ania |