Pleśniak z rabarbarem

Pleśniak

Pleśniak to ciasto, które uwielbiam od dziecka. Słodkie, a gdy je rozgryziesz – kwaśne dzięki owocom. Zajadam się nim zawsze ze smakiem, a co jest w nim najlepsze to fakt, że wychodzi każdemu! Do pleśniaka można użyć też owoców z kompotu – wtedy są miękkie i delikatniejsze.

Składniki

(na formę 20 x 30 cm)

2,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
5 jajek (białka i żółtka osobno)
2/3 + 1/3 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 kisiel (najlepiej bez cukru)
1/2 małego słoika dżemu
300-350 g owoców (rabarbar, agrest, czarna porzeczka itp.)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/3 szklanki cukru. Dodajemy zimne posiekane na kawałki masło i żółtka – wyrabiamy szybko kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę wody.

Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Wszystkie 3 części ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy jedno z jasnych ciast. Można je zetrzeć na tarce i uklepać albo rozwałkować na prostokąt i szczelnie wylepić nim dno formy.

Ciasto smarujemy dżemem, a na wierzch wykładamy w taki sam sposób kakaowe ciasto.

Na nim układamy owoce. Jeśli używamy rabarbaru, wcześniej kroimy go na kawałki i zasypujemy dodatkowym cukrem, żeby trochę zmiękł.

Białka ubijamy na sztywno z 2/3 szkl. cukru. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel. Masę białkową wykładamy na owoce.

Na wierzchu ścieramy lub rozkruszamy w palcach i delikatnie układamy ostatnie jasne ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.

Pleśniak z rabarbarem

Podobne wpisy