Grahamki

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Ciemne pieczywo jest niewdzięczne. Nie zawsze wychodzi. Ale skoro już dopadłam mąki Graham (a niełatwo ją kupić), to musiałam spróbować. Bułki nie wyszły idealne. Mogłyby lepiej wyrosnąć. Ale w smaku były pyszne…

Składniki:
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
2,5 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2,5 szkl. mąki graham (pszenna typ 1850)
1 szkl. mąki pszennej chlebowej
2 łyżki oleju
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
jajko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania

Jeśli używamy świeżych drożdży, robimy rozczyn i czekamy, aż ciut urośnie (ok. 15-20 min.).
Suche drożdże od razu mieszamy z mąkami. Osobno mieszamy wszystkie mokre składniki i sól. Łączymy wszystko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Formujemy bułeczki (ok. 9-10 sztuk). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod ściereczką jeszcze na 30-40 minut.
Po tym czasie smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem (ja tego nie robię) i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut.

Podobne wpisy