• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Poduszkowy jabłecznik z serkiem

25 września 2015 • 4  

Poleca: Ewa
Źródło: Addio pomidory

Fot. Ewa

On nie tylko smakuje, ale i wygląda rewelacyjnie. A do tego pracy przy nim mało, bo jabłek nie trzeba trzeć ani kroić na kawałki – wystarczy przeciąć je na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłecznik warty uwagi. Naprawdę!

Składniki:
(na formę o wymiarach 25×35 cm)
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g serka homogenizowanego waniliowego
200 g miękkiego masła
6 kwaśnych jabłek

Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy np. widelcem. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło i wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie nie do końca równe części. Odrobinę mniejszy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na cieście układamy obrane i przekrojone na pół jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Układamy je płaską krawędzią do spodu. Jabłka przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Brzegi ciasta dociskamy do dna, żeby się skleiły.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Jeśli ciasto za mocno się rumieni, przykrywamy je w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Fot. Ewa
Fot. Ewa
#jabłka, #serek
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pęczotto z kurczakiem i jarmużem Poprzedni
Szarlotka sernikowa w cytrynowym cieście • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka z tuńczyka i ryżu z kukurydzą  

15 kwietnia 2013

Czekoladowe buźki  

4 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem i truskawkami  

1 czerwca 2013

4 komentarze

  1. Renia

    on 8 października 2015 at 11:55
    Odpowiedz

    Rewelka. Taki piękny mi nie wyszedł, ale to ma smakować, a nie wyglądać 🙂

  2. Jolanta Szyndlarewicz

    on 28 września 2015 at 13:06
    Odpowiedz

    Znam i uwielbiam:) Pyszny jest:)

  3. Izaa

    on 25 września 2015 at 14:37
    Odpowiedz

    to prawda pyszny jest! też w ubieglym roku robiłam

    • eva

      on 27 września 2015 at 20:39
      Odpowiedz

      Ja w tym roku po raz pierwszy się skusiłam. Ale na pewno nie ostatni 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda