Poleca: Ewa
Źródło: Addio pomidory
![]() |
Fot. Ewa |
On nie tylko smakuje, ale i wygląda rewelacyjnie. A do tego pracy przy nim mało, bo jabłek nie trzeba trzeć ani kroić na kawałki – wystarczy przeciąć je na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłecznik warty uwagi. Naprawdę!
Składniki:
(na formę o wymiarach 25×35 cm)
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g serka homogenizowanego waniliowego
200 g miękkiego masła
6 kwaśnych jabłek
Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy np. widelcem. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło i wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie nie do końca równe części. Odrobinę mniejszy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na cieście układamy obrane i przekrojone na pół jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Układamy je płaską krawędzią do spodu. Jabłka przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Brzegi ciasta dociskamy do dna, żeby się skleiły.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Jeśli ciasto za mocno się rumieni, przykrywamy je w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
4 komentarze
Renia
on 8 października 2015 at 11:55Rewelka. Taki piękny mi nie wyszedł, ale to ma smakować, a nie wyglądać 🙂
Jolanta Szyndlarewicz
on 28 września 2015 at 13:06Znam i uwielbiam:) Pyszny jest:)
Izaa
on 25 września 2015 at 14:37to prawda pyszny jest! też w ubieglym roku robiłam
eva
on 27 września 2015 at 20:39Ja w tym roku po raz pierwszy się skusiłam. Ale na pewno nie ostatni 🙂