|

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Jarmuż to nasz numer 1 w sezonie przeziębieniowym. Przerabiam go na różne sposoby. Tym razem padło na połączenie z kaszą pęczak i kurczakiem. Do tego por, który dodaje mnóstwo smaku. Wina niestety nie dodałam, bo obiad był głównie dla dzieci, a jakoś mnie nie przekonuje to, że alkohol wyparuje w trakcie gotowania. Ale kiedyś jeszcze i tę wersję nadrobię 🙂

Składniki:
(2 porcje)
1 pierś z kurczaka
1/3 szkl. kaszy pęczak
1 cebula
1 niewielki por
1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie)
500 ml bulionu
80 g jarmużu
sól, pieprz, zioła (u mnie czubryca zielona)

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni na klarowanym maśle i/lub oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę pora i suchą kaszę, doprawiamy solą i smażymy kilka minut, aż do zeszklenia warzyw.

Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię, między warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Obsmażamy go ze wszystkich stron. Jeśli wykorzystujemy wino, dodajemy je teraz i gotujemy, aż odparuje.

Dodajemy gorący bulion i stopniowo wlewamy go na patelnię, co jakiś czas mieszając. Gotujemy całość około 20-25 minut, aż kasza i mięso zmiękną. Mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy posiekany drobno jarmuż. Podajemy pod razu.

Podobne wpisy