||

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Niewiarygodne, jak ten przepis jest łatwy, szybki w wykonaniu i pyszny! Od dawna już smak mnie tak pozytywnie nie zaskoczył 🙂 Może nie wyglądają zbyt efektownie, ale są naprawdę pyszne. A do klusków śląskich czy kopytek – najlepsze!

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
200 g suszonych śliwek
250 ml gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki)
300-400 ml wody lub bulionu
sól, pieprz

Śliwki wkładamy do rondelka, zalewamy wodą lub bulionem, lekko doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy przez ok. 20 minut, aż zmiękną i powoli zaczną się rozpadać. Zagęszczamy śmietaną lub jogurtem i znów zagotowujemy. Na koniec doprowadzamy do pożądanej konsystencji, dodając jeszcze jogurtu lub wody/bulionu, można też doprawić wedle uznania.

Polędwiczki oczyszczamy z błon, kroimy w plastry na ok. 2 cm grubości. Plastry rozpłaszczamy ręką i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Wrzucamy polędwiczki na rozgrzaną patelnię z oliwą i odrobiną masła i smażymy z obu stron po ok. 4-5 minut.

Podobne wpisy