Chrupiący kurczak kukurydziany
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Prawdziwie chrupiący kurczak bez sztucznej, kupnej panierki! W dodatku szybko się piecze, a mięso pozostaje soczyste. Idealnie się nada także do sałatek czy jako przekąska na przyjęcie.
Składniki:
(na 4 osoby)
4 filety z kurczaka
płatki kukurydziane (u mnie sporo ich poszło, około połowy zwykłej paczki)
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 jajka
W zależności od ilości użytej musztardy i miodu możecie doprawić kurczaka np. na ostro czy bardziej słodko.
Kurczaka pociąć na podłużne kawałki, w zależności od wielkości piersi powinny wyjść 3-4 kawałki z każdej piersi.
W miseczce roztrzepać jajka, dodać musztardę i miód i wymieszać dokładnie. W osobnym naczyniu pokruszyć płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka panierować w jajku z miodem i musztardą, następnie w płatkach i układać na blasze przykrytej papierem teflonowym (lub papierem do pieczenia).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 20-25 min.
Fot. Antylopka |