Makaron z pesto i kiełbasą
Poleca: Iwona
Fot. Iwona |
Włoskie klimaty na dobre zagościły w naszym menu. Są szybkie, pyszne i kapitalnie smakują z winem… Tę wersję polecam szczególnie, jak pogoda nie sprzyja grillowaniu.
Składniki:
makaron
2 laski kiełbasy
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2-3 duże łyżki pesto bazyliowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 garści słonecznika
2-3 suszone pomidory lub kilka koktajlowych
starty ser żółty
sól, pieprz, bazylia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Kiełbasę kroimy na kawałki i smażymy na oleju. Dodajemy do makaronu.
Na maśle podsmażamy czosnek, a jak się zrumieni, to dodajemy do makaronu i kiełbasy.
Rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2-3 łyżki pesto, podsmażamy, ciągle mieszając, i wylewamy na makaron.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Posypujemy nim makaron. Opcjonalnie dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Pod koniec posypujemy startym żółtym serem. Podajemy z bazylią i pomidorkami koktajlowymi. I koniecznie z winem 🙂
Fot. Iwona |