|

Pulpeciki warzywno-mięsne w sosie pomidorowym z ryżem

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Sałatka jarzynowa „po rosole” to nie jedyna nasza opcja na całkowite wykorzystanie pysznego rosołku i warzyw z niego!
Jeśli nikomu nie chce się bawić w krojenie, wtedy w ruch idzie blender!

Składniki:
warzywa z rosołu (marchew-pietruszka-seler i czasem por)
reszta rosołu
1/2 kg mięsa mielonego
jajko
bułka tarta

Wszystkie warzywa z rosołu wrzucam do blendera i dorzucam do nich minimum 1/2 kg mięsa mielonego (dużo lepiej aby było to mięso mielone w domu, a nie kupione). Miksuję to razem (nie musi być na ”miał”). Dokładam jajko i trochę bułki tartej, aby się lepiej lepiło. Podoprawiam sobie jak lubię – a lubię dać koperek suszony.
Formuję z tego kotleciki, które podsmażam delikatnie z obu stron na oliwie.

Rzecz jasna został mi z rosołu… rosół, więc do tego rosołu dolewam sos pomidorowy lub dodaję przecier.
W odrobinie wody rozpuszczam łyżkę mąki i troszku śmietany, wlewam to do ”sosu”, aby zgęstniał.
Zawsze wlewam przez sitko, aby nie porobiły mi się mączne glutki w sosie!
Doprawiam i dodaję koperku.
Do całości wkładam kotleciki i prażę to razem.

Gotuję ryż i mam gotowy obiad.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy