|

Ciasteczka z jabłkami

Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Frykasy

Fot. Ewa

Takie małe szarlotki 🙂 Błyskawiczne w przygotowaniu i obłędne w smaku – za to właśnie lubię ciastka. Szkoda, że zazwyczaj tak szybko znikają…

Składniki:
2 jabłka
400 g mąki (lub więcej)
250 g masła
125 g cukru
4 jaja
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy po jednym jajku i wciąż ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem – ucieramy. Na koniec wkrajamy do masy obrane ze skórki jabłka (małe kawałki) i całość mieszamy.
Ciasto będzie pewnie mocno klejące, więc w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki.

Formujemy z ciasta kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo ciasteczka trochę się „rozjadą”.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy