Ciasteczka z jabłkami
Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Frykasy
Fot. Ewa |
Takie małe szarlotki 🙂 Błyskawiczne w przygotowaniu i obłędne w smaku – za to właśnie lubię ciastka. Szkoda, że zazwyczaj tak szybko znikają…
Składniki:
2 jabłka
400 g mąki (lub więcej)
250 g masła
125 g cukru
4 jaja
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy po jednym jajku i wciąż ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem – ucieramy. Na koniec wkrajamy do masy obrane ze skórki jabłka (małe kawałki) i całość mieszamy.
Ciasto będzie pewnie mocno klejące, więc w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki.
Formujemy z ciasta kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo ciasteczka trochę się „rozjadą”.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Fot. Ewa |