||

Sałatka z tortellini

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Przepis mam od siostry i zawsze jak mam okazję, to odświeżam zeszyt i go robię. Sałatka jest smaczniasta i jest reprezentacyjna. Nadaje się na imprezy 🙂
Jak ktoś jest ambitny, może zrobić tortellini sam, bo robi się bardzo prosto – prawie jak pierogi. Tyle, że dłubaniny z zawijaniem dużo. Ja jestem leń, więc kupuję gotowe do ugotowania. W oryginalne powinny być z mięsem, ale jak coś jest kupne i z mięsem, to źle się kojarzy, więc kupuję z grzybami lub z serem.

Składniki:
1 paczka tortellini (250 gramów)
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
20 dkg sera żółtego startego na tarce
20 dkg dobrej szynki lub schabu pokrojonego w kostkę
2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego (lub zduszonego)
1 puszka kukurydzy odsączona
1 kefir (400 gramów)
majonez, aby zagęścić kefir, tak 2 – góra 3 łyżki

Tortellini ugotować według przepisu z opakowania.
Kefir zmieszać z majonezem i czosnkiem.
Resztę składników wymieszać w misce. Gdy tortellini ostygnie, wymieszać razem i dodać „sos”.
KONIECZNIE odstawić do lodówki na choć 2-3 godziny!
Ja nie używam ani soli, ani pieprzu, ani innych przypraw.

PS. We wszystkich innych przepisach, które znalazłam, jest tylko np. 2 łyżki kefiru plus 2 majonezu. Ja tam lubię kopę kefiru plus ciut majonezu. Zalewam i zostawiam, aby obkleiło sałatkę. Mnie smakuje w tej „kwaskowej postaci”.

Fot. Gabi

Podobne wpisy