Poleca: Iwona
![]() |
Fot. Iwona |
Spacerując po markecie, dostrzegłam pieczarki. Były takie apetyczne, że narodziła się myśl ugotowania z nich zupki.
Składniki:
opakowanie pieczarek
kostka bulionu grzybowego i warzywnego
2 marchewki
2-3 ziemniaki
2 łyżki masła
sól, pieprz
łyżka śmietany
1,5 łyżki mąki
natka pietruszki
Pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle.
Nastawiamy 2 litry wody i dodajemy kostki.
Na gotującą się wodę wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę i ziemniaki.
Dodajemy podduszone pieczarki. Gotujemy ok. 10-15 minut (ziemniaki i marchew muszą być miękkie).
Zabielamy śmietaną.
Mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy odrobinę zimnej wody i ponownie mieszamy, jak nie ma już grudek, dodajemy 2 łyżki gorącej zupy i dopiero wtedy wlewamy śmietanę na gotującą się zupkę.
Podajemy z pietruszką i makaronem.
4 komentarze
Anonimowy
on 12 stycznia 2014 at 13:07Kostki rosolowe to nic dobrego, zaden szanujacy sie kucharz nie uzywa tego w kuchni, po co sie truc?
Ewa P.
on 12 stycznia 2014 at 14:26Zamiast kostek zawsze można użyć bulionu, np. wcześniej zamrożonego 🙂
Klaudia
on 26 czerwca 2013 at 06:21Nie przepadam za tą zupą, nie lubię grzybów, ale ma bardzo piękny aromat 🙂
Droczilka
on 26 czerwca 2013 at 06:04Takie spontaniczne pomysły kulinarne należą zwykle do najlepszych. Lubię pieczarkową…:-).