|

Zupa pieczarkowa

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Spacerując po markecie, dostrzegłam pieczarki. Były takie apetyczne, że narodziła się myśl ugotowania z nich zupki.

Składniki:
opakowanie pieczarek
kostka bulionu grzybowego i warzywnego
2 marchewki
2-3 ziemniaki
2 łyżki masła
sól, pieprz
łyżka śmietany
1,5 łyżki mąki
natka pietruszki

Pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle.
Nastawiamy 2 litry wody i dodajemy kostki.
Na gotującą się wodę wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę i ziemniaki.
Dodajemy podduszone pieczarki. Gotujemy ok. 10-15 minut (ziemniaki i marchew muszą być miękkie).
Zabielamy śmietaną.
Mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy odrobinę zimnej wody i ponownie mieszamy, jak nie ma już grudek, dodajemy 2 łyżki gorącej zupy i dopiero wtedy wlewamy śmietanę na gotującą się zupkę.
Podajemy z pietruszką i makaronem.

Podobne wpisy