Jajka z musztardą – pasta do kanapek
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Z dzieciństwa pamiętam ten smak. Ostre i gryzące i takie dobre. Mama robiła tonami, bo my potrafiliśmy to zajadać łyżkami. Ale dla normalnych ludzi 😉 wystarczy miseczka.
Składniki:
5 jajek
1/2 kostki masła lub margaryny (maks. do 150 gramów)
1/2 słoiczka musztardy (tak aby było 100 gramów lub ciut ponad)
– mniej więcej powinno być tyle samo masła i musztardy
1 cebula (nie mała, tylko choć średnia)
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Masło utrzeć z musztardą.
Ja jestem leń, więc rozpuszczam masło, studzę i wlewam musztardę – czasem próbuje się zważyć, to trzeba po prostu energiczniej i dłużej mieszać 🙂
Jak masa się ujednolici i trochę ostygnie, wrzucamy jajka i cebulę i mieszamy.
Wstawiamy do lodówki, żeby się ochłodziło i „ściągnęło”.
Fot. Gabi |