Jajka z musztardą – pasta do kanapek

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Z dzieciństwa pamiętam ten smak. Ostre i gryzące i takie dobre. Mama robiła tonami, bo my potrafiliśmy to zajadać łyżkami. Ale dla normalnych ludzi 😉 wystarczy miseczka.

Składniki:
5 jajek
1/2 kostki masła lub margaryny (maks. do 150 gramów)
1/2 słoiczka musztardy (tak aby było 100 gramów lub ciut ponad)
– mniej więcej powinno być tyle samo masła i musztardy
1 cebula (nie mała, tylko choć średnia)

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Masło utrzeć z musztardą.

Ja jestem leń, więc rozpuszczam masło, studzę i wlewam musztardę – czasem próbuje się zważyć, to trzeba po prostu energiczniej i dłużej mieszać 🙂

Jak masa się ujednolici i trochę ostygnie, wrzucamy jajka i cebulę i mieszamy.

Wstawiamy do lodówki, żeby się ochłodziło i „ściągnęło”.

Fot. Gabi

Podobne wpisy