Makaron z boczkiem i szpinakiem
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
To bardziej przepis pt. „pomysł na…” niż jakieś konkretne danie.
Robi się to dosłownie w 10 minut (no, może dłużej, bo makaron musi się ugotować) i jest bardzo smaczne.
Składniki:
200 g makaronu świderki
250 g boczku (wędzonego lub parzonego)
ok. 300 g szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
400 ml śmietany 12%
Gotujemy makaron. Nie przelewamy go wodą, tylko zostawiamy gorący, odcedzony.
Na oliwie delikatnie podsmażamy boczek, po chwili dorzucamy szpinak i dusimy jakieś 5-10 minut.
Skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy troszkę natki pietruszki, mieszamy i zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem (choć ja tego dania nie doprawiam już wcale).
Dorzucamy makaron, mieszamy i gotowe.