||

Placki ryżowe

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Przepis wpadł mi w oko przypadkiem, z opakowania ryżu. Robiłam go pierwszy raz i myślę, że to doskonały przepis na wykorzystanie resztki ugotowanego ryżu, jaki często u mnie zostaje. Tak jak tym razem – po sałatce z ananasem i ryżem. Placki całkiem nieźle smakują. Genialnie komponuje się w tym wszystkim szczypiorek i wiem, że następnym razem dorzucę szczypiorek również do ryżu. Myślę, że wtedy będą jeszcze smaczniejsze!

Składniki:
100 g ugotowanego ryżu (1 standardowy woreczek)
1 jajo
2 łyżki mąki kukurydzianej
u mnie 5 małych plasterków sera (dlatego, że z tej porcji wyszło mi akurat 5 placuszków)
szczypiorek
sól, pieprz
olej do smażenia

Rozbijamy jajko i ubijamy z solą i pieprzem. Dodajemy je do wystudzonego ryżu, dosypujemy mąkę i wszystko mieszamy. Formujemy placuszki i smażymy na lekko złoty kolor, na koniec kładziemy plasterek sera na każdy z placków i na małym ogniu trzymamy do czasu, aż ser się rozpuści. Posypujemy wierzch posiekanym szczypiorkiem i już.

Fot. Krolcia

Podobne wpisy