||

Ryba w cieście

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

Koniecznie musicie spróbować takiego podania ryby. Bez żadnych wymówek – to tylko tak skomplikowanie wygląda. Jeśli mnie się udało tak uformować ciasto, to znaczy, że każdy będzie potrafił 🙂

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
200 ml mleka
100 g masła
7 g drożdży suchych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g filetów z ryby (mogą być mrożone, ale trzeba je rozmrozić i osuszyć)
1 cebula
1 jajko
1/2 szkl. płatków owsianych
1-2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz

Z podanych składników wyrabiamy drożdżowe ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli na ok. 1,5 godziny.

W międzyczasie mieszamy składniki farszu. Rybę kroimy w kostkę lub paski, cebulę siekamy drobno, podobnie natkę pietruszki. Dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy 30-35 cm. Przekładamy na papier do pieczenia ułożony na blasze i na nim pracujemy dalej.
Delikatnie wykałaczką rysujemy kształt ryby (z ogonem, górną i dolną płetwą) i wycinamy ją zwykłym nożem albo okrągłym nożykiem do pizzy.
Na brzuch ryby (można też na ogon) wykładamy farsz, zostawiając trochę odstępu przy brzegach.

Fot. Ewa

Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i nakładamy go na rybę z farszem. Dociskamy brzegi i odcinamy wystające części. Brzegi dociskamy widelcem, żeby lepiej się skleiły, a przy okazji utworzy się nam wzorek.
Wykałaczką nakłuwamy kształt oka i wycinamy je ostrym nożem. Z fragmentu ciasta robimy cienki wałek i doklejamy go na wodzie, tworząc obwódkę wokół oka. W ten sam sposób doklejamy wałek, który oddziela głowę ryby od korpusu.

Fot. Ewa

Z folii aluminiowej robimy „tutkę”, którą umieszczamy w oku ryby – przez nią będzie uciekać para i ryba nie popęka w czasie pieczenia.

Fot. Ewa

Gotową rybę można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut i potem jeszcze w 180 stopniach przez 45 minut. Jeśli ryba zacznie się mocno rumienić – przykrywamy ją folią aluminiową.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
By Niejadek Zjadł Obiadek

Podobne wpisy