• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie// dla dzieci

Ryba w cieście

18 czerwca 2014 • 1  

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

Koniecznie musicie spróbować takiego podania ryby. Bez żadnych wymówek – to tylko tak skomplikowanie wygląda. Jeśli mnie się udało tak uformować ciasto, to znaczy, że każdy będzie potrafił 🙂

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
200 ml mleka
100 g masła
7 g drożdży suchych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g filetów z ryby (mogą być mrożone, ale trzeba je rozmrozić i osuszyć)
1 cebula
1 jajko
1/2 szkl. płatków owsianych
1-2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz

Z podanych składników wyrabiamy drożdżowe ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli na ok. 1,5 godziny.

W międzyczasie mieszamy składniki farszu. Rybę kroimy w kostkę lub paski, cebulę siekamy drobno, podobnie natkę pietruszki. Dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy 30-35 cm. Przekładamy na papier do pieczenia ułożony na blasze i na nim pracujemy dalej.
Delikatnie wykałaczką rysujemy kształt ryby (z ogonem, górną i dolną płetwą) i wycinamy ją zwykłym nożem albo okrągłym nożykiem do pizzy.
Na brzuch ryby (można też na ogon) wykładamy farsz, zostawiając trochę odstępu przy brzegach.

Fot. Ewa

Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i nakładamy go na rybę z farszem. Dociskamy brzegi i odcinamy wystające części. Brzegi dociskamy widelcem, żeby lepiej się skleiły, a przy okazji utworzy się nam wzorek.
Wykałaczką nakłuwamy kształt oka i wycinamy je ostrym nożem. Z fragmentu ciasta robimy cienki wałek i doklejamy go na wodzie, tworząc obwódkę wokół oka. W ten sam sposób doklejamy wałek, który oddziela głowę ryby od korpusu.

Fot. Ewa

Z folii aluminiowej robimy “tutkę”, którą umieszczamy w oku ryby – przez nią będzie uciekać para i ryba nie popęka w czasie pieczenia.

Fot. Ewa

Gotową rybę można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut i potem jeszcze w 180 stopniach przez 45 minut. Jeśli ryba zacznie się mocno rumienić – przykrywamy ją folią aluminiową.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
By Niejadek Zjadł Obiadek
#filet rybny
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Cobbler truskawkowo-rabarbarowy Poprzedni
Pyzy z serem gotowane na parze • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sufletowe ciasto z gruszkami i czekoladą  

1 grudnia 2013

Szakszuka z fasolą i awokado  

16 lipca 2016

Tropikalna sałatka owocowa  

25 lipca 2013

1 komentarz

  1. Justyna Żak

    on 18 czerwca 2014 at 07:51
    Odpowiedz

    haha jaka fajna rybka:D

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda