100+ szybkich dań na wakacje
Jak przygotowujecie się do wakacji? Robicie listy rzeczy do zabrania, pierzecie ciuchy, pakujecie się z wyprzedzeniem? A co z planowaniem posiłków? My co roku staramy się wyjechać w lecie przynajmniej na dwa tygodnie. Ja agituję za tym najmocniej – muszę mieć taką przerwę przynajmniej raz. Przez pozostałe 50 tygodni prawie nie wychodzę z domu. Tu odpoczywam, zajmuję się dziećmi, sprzątam, piorę, gotuję, ale tu także pracuję – prowadzę własną działalność i to w domu mam swój gabinet. Dlatego przynajmniej raz do roku muszę zmienić otoczenie. Już sam wyjazd to dla mnie duży odpoczynek. Niestety przy trójce dzieci ciężko pozwolić sobie na wakacje all inclusive. Ale to mi nie przeszkadza. Mogę nawet codziennie gotować, byle poza domem. W tym roku przygotowałam sobie ściągawkę: szybkie przepisy na wakacje. Tak naprawdę jest ich nie sto, a prawie dwieście – i pewnie co roku będą przybywać nowe!
Co będzie nam potrzebne?
Dawniej co roku jeździliśmy na wakacje w inne miejsce. Ale od kiedy mamy dzieci, patrzymy na to nieco inaczej. Ważne jest, żeby dzieciaki miały swobodę, żeby mogły same biegać na zewnątrz i żebyśmy nie bali się, że coś im się stanie. Jakiś czas znaleźliśmy miejsce idealne – ośrodek Wiktoria w Dąbkach. Reklamuję go z pełną odpowiedzialnością. Jeśli macie dzieci, nie znajdziecie nic lepszego. Osiem przytulnych domków, położonych z daleka od dróg, cisza i spokój. A do tego wielki ogrodzony teren, na nim plac zabaw, boiska, hamaki, grill, miejsce na ognisko. I najlepsze – wielki namiot z zabawkami. W środku jest wszystko, co dzieciom potrzebne do szczęścia – lalki, miśki, wózki, rowery, gry planszowe, stół do ping ponga, stroje do przebierania się, kanapy. W razie deszczu nie trzeba kisić się w domku – pod tym namiotem dzieci naprawdę się nie nudzą. A co w domku? Dwa pokoje, łazienka i maleńka kuchnia. Dwa gazowe palniki i kilka naczyń. To wystarczy, żeby wyczarować pyszne obiady.
Korzystajcie śmiało z tego polecenia, ale lepiej spieszcie się z rezerwacją. Właścicielka mówi, że z tego bloga trafia do niej połowa odwiedzających w każde wakacje! Polecam Wam ośrodek Wiktoria z czystej sympatii do tego miejsca i właścicieli.
My już się w tym domku nie mieścimy, ale wciąż odwiedzamy Dąbki, tyle że kilka ulic dalej. W 2019 roku odkryliśmy domki Sielanka – są dużo większe, bo piętrowe. Na dole kuchnia (stół na sześć osób!), łazienka, salonik z rozkładanym narożnikiem; na górze dwa pokoje (w jednym łóżko pojedyncze i podwójne, w drugim dwa pojedyncze). W całym ośrodku docelowo będą tylko trzy domki plus dom właścicielki. Do dyspozycji jest duży teren z placem zabaw, co roku pojawiają się nowe atrakcje, jak namiot z piłkarzykami i stołem do ping-ponga, nowe zabawki dla dzieci, trampolina itp. Za każdym domkiem jest kominek do grilla, w środku kuchenka indukcyjna dwupalnikowa, mikrofalówka, pełnowymiarowa lodówka. Wszystko idealnie czyste, zadbane.
Domek jest przystosowany do pobytu z dziećmi – jest nawet bramka zamykają schody, żeby najmłodsi nie zrobili sobie krzywdy! Do dyspozycji gości są rowery, wózek, który można zabrać na plażę, parawany itp. Można poprosić o krzesełko do karmienia i wanienkę. A jeśli czegokolwiek by brakowało, to właścicielka załatwi Wam to, zanim się obejrzycie. W domkach nie ma pralki, ale domu właścicielki jest i pralka, i suszarka – można poprosić o przepranie ciuchów, jeśli dzieci zużyją za szybko cały zapas. Kiedyś dotarliśmy na miejsce późnym wieczorem w sobotę, sklepy były już pozamykane, ale nazajutrz właścicielka ugościła nas pomidorówką, pierogami i drożdżowymi rogalikami domowej roboty. Nie dziwi Was więc chyba, że wracamy tam co roku 🙂
Jakie sprzęty kuchenne będą potrzebne, żeby przygotować wakacyjne dania?
duży garnek,
patelnia,
ostry nóż,
deska do krojenia,
1-2 miski (czasem miskę może zastąpić garnek),
sitko z drobnymi oczkami.
Jeśli w samochodzie macie więcej miejsca i możecie sobie pozwolić na zabranie dodatkowego bagażu, przygotujcie także:
blender,
wkładkę do garnka do gotowania na parze,
dużą głęboką patelnię (spokojnie może ją zastąpić garnek),
tarkę o grubych oczkach,
trzepaczkę (wyłącznie do dań na słodko).
Nie wspominam o sztućcach i szklankach, bo one są zazwyczaj na wyposażeniu każdego domku letniskowego. Większość poniższych przepisów przygotujecie, odmierzając składniki „na oko”. Ale jeśli będzie potrzebna większa precyzja, zawsze możecie wykorzystać jako miarkę szklankę i łyżki.
Czas na konkrety. Poniżej znajdziecie listę dań, które możecie szybko i łatwo przygotować nawet w wakacyjnych warunkach. Nie ma wśród nich klasyków typu kotlet + ziemniaki + surówka. Z takimi obiadami jest za dużo zachodu. Większość podanych niżej przepisów to dania jednogarnkowe. Mięso bądź rybę i warzywa przygotujecie za jednym zamachem. Czasem będziecie musieli dogotować osobno ryż bądź makaron. Ale wszystko zajmie Wam nie więcej niż pół godziny, z czego Wasza praca będzie trwała kilka minut – zazwyczaj tyle, by pokroić składniki.
Obiady jednogarnkowe
Do przygotowania tych dań będzie Wam potrzebny duży garnek, deska i nóż do krojenia. Wszystkie można podać z kupnymi bułkami, z nachosami, tortillą albo przygotowanym na patelni domowym pieczywem. Można też przyrządzić je w głębokiej patelni, a w garnku ugotować ryż, kaszę albo makaron jako dodatek.
- Chili con carne
- Chili con carne z pęczakiem – bulion można zastąpić wodą, można też zamiast niego dodać więcej passaty
- Chili sin carne
- Leczo
- Leczo z cukinią
- Indyk po baskijsku
Obiady z głębokiej patelni
Oczywiście te dania można przyrządzić także w garnku, ale patelnia będzie tu wygodniejsza. Spróbujcie znaleźć dla niej miejsce w Waszym bagażu. W domku kempingowym raczej nie będzie takiego sprzętu, a jest naprawdę wygodny. To naczynie, którego używam w kuchni najczęściej.
- Szakszuka podstawowa
- Szakszuka z fasolą i awokado
- Szakszuka po meksykańsku
- Kurczak curry – wszystkie dania typu curry najlepiej smakują z dodatkiem ryżu
- Ryba curry
- Curry z kalafiora
- Curry z kurczaka i mango
- Paprykarz z kurczaka
- Kurczak z mango i pomarańczami
- Kurczak w sosie włoskim
- Kurczak po chińsku – wakacje to sezon na świeże warzywa, ale gotowe mrożone mieszanki zaoszczędzą Wam wiele czasu
- Kurczak w occie – przygotujcie go, jeśli chcecie poczuć się jak we Francji
- Alicha – można ją podać jako osobne danie, ale będzie też świetnym dodatkiem do kiełbasek z grilla!
Dania z ryżem
Dania typu risotto to świetne potrawy jednogarnkowe. Na czas wakacji możecie zapomnieć o sztuce powolnego gotowania i wlać od razu cały bulion, zamiast dodawać go stopniowo. No właśnie – bulion. Pewnie nie będziecie na wyjeździe gotować rosołu przez 5 godzin. Gotowe buliony znajdziecie w sklepach. Ostatecznie można też użyć kostki rosołowej. Oczywiście nie będzie to tak zdrowe i smaczne, jak domowe wywary, ale to w końcu gotowanie w warunkach polowych. Czasem można iść na kompromis.
-
- Risotto na szybko – dowód na to, że risotto na wodzie też się udaje
- Risotto z boczniakami i brokułem – resztę wina z przepisu oczywiście wypijamy wieczorem przy świetle księżyca
- Risotto z łososiem i szparagami
- Risotto z mięsem – można kroić świeże warzywa albo posłużyć się gotową mieszanką
- Risotto z mięsem mielonym i zielonym groszkiem
- Risotto z groszkiem
- Kolorowe risotto
- Kolorowy ryż
- Paella z owocami morza
- Paella z papryką
- Pęczotto z kurczakiem i jarmużem – kaszę pęczak można oczywiście zastąpić ryżem
Dania z makaronem
W przypadku tych dań zazwyczaj będą Wam potrzebne dwa garnki albo garnek i głęboka patelnia. W jednym gotujecie makaron, w drugim mieszacie resztę składników. Oczywiście można też użyć jednego naczynia i przygotować jedno po drugim.
-
-
- Klasyczne bolognese
- Bolognese z cukinią
- Warzywne bolognese z soczewicą
- Spaghetti z cukinią
- Spaghetti po wiejsku
- Spaghetti z gorgonzolą
- Spaghetti z sosem śmietanowo-serowym
- Carbonara
- Carbonara z cukinią
- Tagliatelle z sosem pomidorowym i ricottą
- Tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską
- Tagliatelle z bobem
- Tagliatelle z kurkami
- Tagliatelle z tuńczykiem na ostro
- Tagliatelle z łososiem i brokułami – to danie polecam Wam szczególnie, uwielbiam je!
- Makaron z ciecierzycą
- Makaron ze szparagami i mozzarellą
- Makaron z ricottą i tuńczykiem
- Makaron z tuńczykiem i pomidorami
- Makaron z pieczarkami
- Makaron z kiełbasą
- Makaron z boczkiem i cukinią
- Makaron z sosem cytrynowym – jeśli nie macie ze sobą tarki, możecie nie dodawać do dania skórki z cytryny
- Makaron z truskawkowym mascarpone – mascarpone można zastąpić jogurtem albo śmietaną; jeśli nie macie blendera, rozgniećcie truskawki widelcem albo pokrójcie na małe kawałki
- Kolorowy jarski makaron
- Tortellini z sosem pieczarkowym
-
Pesto
Poświęcam mu osobny dział, bo – jest tego warte. Pesto możecie podać jako pastę do kanapek albo wymieszać z makaronem. Już samo pesto i makaron to pyszne obiadowe danie. Ale oczywiście możecie przygotować też dodatki – mozzarellę, starty parmezan, suszone pomidory, ugotowane szparagi, płatki migdałów. Do zrobienia pesto przyda się blender albo malakser. Jeśli ich nie macie, możecie drobno posiekać składniki albo rozetrzeć je w moździerzu (oczywiście zabieracie ze sobą moździerz na wakacje, prawda?). W wielu sklepach dostaniecie też gotowe pesto w słoiczkach – to najszybsza, ale niekoniecznie najsmaczniejsza opcja.
Główny składnik pesto możecie zmieniać – przykłady znajdziecie poniżej. W wersji klasycznej jest to bazylia, choć ja najbardziej lubię pesto z jarmużu. Potrzebna będzie też oliwa, sól, pieprz, parmezan (możecie kupić od razu starty) i orzechy – nerkowce, pinii, a nawet orzechy włoskie. Moim ulubionym dodatkiem są migdały (całe albo w płatkach), ale jeśli ich nie mam, zastępuję je pestkami dyni albo słonecznika.
Grillowanie
Kiełbaski, karkówka, filety drobiowe, szaszłyki – przepisów na potrawy z grilla nie trzeba podawać, zna je każdy. Poniżej tylko kilka wskazówek i lista pysznych dodatków.
-
-
- Szaszłyki z mięsa mielonego
- Szaszłyki na kolorowo
- Sos tzatziki – potrzebna będzie tarka
- Sos czosnkowy – czosnek można drobno posiekać albo rozgnieść płaską stroną noża
- Sos ranczerski
-
Sałatki
Podaję wyłącznie takie przepisy, które nie wymagają dużego nakładu pracy i używania wielu dodatkowych akcesoriów.
-
-
- Sałata lodowa lub dowolna mieszanka sałat + pomidorki koktajlowe + mozzarella lub feta – mieszamy z oliwą, solą i pieprzem (na zdjęciu w miseczkach chlebowych, ale takich na wakacjach piec raczej nie będziemy)
- Sałatka banalnie prosta z truskawkami i camembertem
- Sałatka z kozim serem
- Sałatka z fetą
- Sałatka brokułowa z fetą
- Sałatka z brokułów
- Brokuły z jogurtem
- Sałatka z rzodkiewką, brokułami i jajkiem
- Sałatka z rzodkiewki – jajka można posiekać drobno, a ser kupić już starty
- Superszybka sałatka z kalafiora
- Sałatka z mozzarellą i pomidorem
- Pomidorki w majonezie
- Fit sałatka z awokado i jajkiem
- Sałatka nicejska
- Sałatka z surimi
- Sałatka z tortellini
- Sałatka świeżynka
- Przełomowa sałatka
- Sałatka wiosenna – tę szczególnie polecam, jest pyszna!
-
Obiady na słodko
Te przepisy to moje popisowe piątkowe dania. Są banalnie proste i wbrew pozorom bardzo szybkie do przygotowania. Na wakacjach pewnie nie będziecie mieć łyżki cedzakowej, ale jeśli zabierzecie ze sobą sitko – spokojnie sobie z nim poradzicie.
-
-
- Leniwe
- Leniwe z kaszy jaglanej – do zmielenia kaszy będzie potrzebny blender
- Leniwe kopytka
- Kopytka – ziemniaki można rozgnieść widelcem
- Kopytka szpinakowe – szpinak można drobno posiekać
- Najprostsze knedle ze śliwkami – oczywiście zamiast śliwek można dać truskawki i inne owoce
- Knedle z jabłkami
- Twarogowe kuleczki z kaszą manną
- Kluski na parze, czyli poznańskie pyzy – będzie potrzebna nakładka do gotowania na parze
- Pyzy z serem
-
Placki i racuchy
Placki czy racuchy – różnie są nazywane. Co prawda smażenie zajmie Wam dłuższą chwilę, ale ciasto przygotujecie, mieszając składniki łyżką lub widelcem w misce. Ułatwicie sobie pracę, jeśli spakowaliście na wakacje trzepaczkę. Jeszcze łatwiej byłoby z mikserem, ale bez przesady – nie będziemy zabierać ze sobą całej kuchni. Idealnie by było, gdybyście mieli patelnię do smażenia bez tłuszczu. Jeśli jednak macie zwykłą – dodajcie zawsze odrobinę oleju roślinnego albo kokosowego, żeby placki nie przywierały.
Na słono:
-
-
- Placki z botwinką
- Placki ziemniaczano-marchewkowe – będzie do nich potrzebna tarka
- Placki ziemniaczane z kiełbasą i serem – tu również nie obędzie się bez tarki
- Placki ryżowe
- Placki ruskie – ziemniaki rozgniatamy widelcem
- Racuchy szpinakowe
-
Na słodko:
-
-
- Placki jogurtowe z truskawkami
- Placki z bananami i ricottą
- Placki z bananami i czekoladą
- Placki owsiane z bananami – nie musicie ubijać piany z białek, po prostu wbijcie do ciasta całe jajka
- Placki na maślance
- Placki z kaszy manny
- Placki z rabarbarem na kwaśnej śmietanie
- Placki pomarańczowe
- Racuchy z jabłkami
- Racuchy na kefirze
- Pancakes – wymagają ubijania białek, więc przyda się trzepaczka i silna ręka
- Dorayaki – tajemniczy składnik można zastąpić syropem z brzoskwiń z puszki
-
Naleśniki
Kolejne danie dla cierpliwych. Ciasto naleśnikowe przygotujecie co prawda bardzo szybko, ale potem będziecie musieli ustawić kogoś przy patelni, żeby je smażył. I znów przyda się specjalna patelnia do naleśników, choć oczywiście można je też zrobić na każdej powierzchni – z dodatkiem tłuszczu.
Na słono:
-
-
- Naleśniki ruskie – ziemniaki można rozgnieść widelcem
- Naleśniki z kaszą i serem – jeśli nie będziecie ich zapiekać na patelni, do farszu dodajcie odrobinę jogurtu zamiast jajka
- Naleśniki ze szpinakiem
-
Na słodko:
-
-
- Naleśniki idealne
- Naleśniki francuskie
- Naleśniki z kaszy jaglanej – ugotowaną kaszę trzeba zblendować
- Naleśniki Shreka – tu także przyda się blender
- Naleśniki kukurydziane
- Naleśniki kakaowe – w przepisie są zapiekane z nadzieniem, ale możecie przygotować same naleśniki
- Naleśniki z rodzynkami i syropem klonowym
- Naleśniki z twarogiem i polewą owocową – owoce blendujemy albo rozgniatamy widelcem
- Tort naleśnikowy – w razie, gdyby ktoś miał urodziny na wakacjach
-
Śniadania
Kto powiedział, że śniadania na wakacjach to tylko bułki z wędliną i serem? Poranki też można sobie urozmaicić.
Na słono:
-
-
- Pesto
- Hummus – będzie potrzebny blender
- Twarożek urabiany
- Zielona pasta jajeczna – składniki blendujemy albo rozgniatamy widelcem
- Pasta jajeczna
- Pasta z jajek z musztardą
- Pasta z wędzonej makreli
- Pasta z tuńczyka – pieczywo można zapiec na patelni albo nie zapiekać wcale
- Jajecznica po węgiersku
- Jajecznica ze szpinakiem – na śniadanie kurczaka można pominąć
- Jajecznica na grzankach – czerstwy chleb kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle na patelni, wlewamy roztrzepane jajka i mieszamy, aż się zetną
- Chleb w jajku – kromki chleba maczamy w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku (można dodać też mleko) i smażymy na patelni z obu stron
-
Na słodko:
-
-
- Granola z żurawiną – granoli nie upieczecie na wakacjach, ale możecie ją przygotować wcześniej i zabrać w słoiku; będzie lepsza od kupnej!
- Granola miodowa
- Granola cytrusowa
- Granola Anny Starmach
- Granola Gordona Ramsaya – moja ulubiona, z ryżem preparowanym
- Owsianka
- Owsianka jabłkowa z jogurtem
- Owsianka truskawkowa w szklance – do wszystkich owsianek „w szklance” będzie potrzebny blender
- Owsianka bananowa w szklance
- Zimowa owsianka w szklance – zimowa, bo z przyprawą do piernika, ale można ją pominąć
- Musli dra Birchera – w przepisie jest tarte jabłko, możecie je oczywiście pokroić na kawałki
- Deser jogurtowy z granatem
- Jaglany deser kokosowy – będzie potrzebny blender
- Deser z kiwi i truskawek z płatkami owsianymi – owoce można zblendować albo pokroić
-
Pieczywo
To, czego najbardziej brakuje mi na wakacjach, to domowe pieczywo. Niestety nie ma tu wielkiego pola do popisu – bez piekarnika wiele nie zdziałamy. Ale można wykorzystać patelnię, żeby przygotować tak zwane „płaskie pieczywo” – flat bread. Zobaczcie, jaki mamy wybór!
-
-
- Proziaki
- Owsiane podpłomyki – moje ulubione!
- Naany
- Tortilla – oczywiście można też kupić gotową i przygotować szybko pyszne przekąski
-
Desery
My wakacje spędzamy najczęściej nad polskim morzem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, idziemy na lody albo na gofry. Ale czasem przygotowujemy też coś na szybko w domku, żeby mieć słodkie przekąski zawsze pod ręką w ciągu dnia.
-
-
- Najprostszy deser z truskawkami
- Słodkie spodki
- Owocowy deser z orzechami – owoce można zmiksować albo pokroić
- Deser z mascarpone i truskawkami z rabarbarem – owoców wcale nie trzeba blendować
- Malinowy deser z mascarpone – zamiast frużeliny można dać świeże owoce
- Deser z kiwi
- Deserniczki
- Mus truskawkowy z jarmużem – konieczny będzie blender
- Mus jaglany z bananami – tu też przyda się blender
- Domowy kisiel owocowy – owoce można rozgnieść widelcem
- Domowy budyń kakaowy – jeśli chcemy uzyskać budyń waniliowy, pomijamy kakao, a dodajemy cukier z wanilią
- Tropikalna sałatka owocowa
- Sałatka owocowa
- Blok czekoladowy – można go przygotować na „pożegnanie turnusu”
- Blok czekoladowy z kokosem
- Szyszki z mleka w proszku
- Szyszki z płatków kukurydzianych
- Owsiane ciastka z kajmakiem – to już trochę więcej zabawy, ale może najdzie Was ochota na domowe ciastka
- Wafle przekładane czekoladą – wafle można też przełożyć gotową masą krówkową
-