||

Mazurek z masą z białej czekolady

Poleca: Thinka
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Thinka

To mój pierwszy raz w życiu popełniony mazurek. Udał się i jest przepyszny, co stwierdziła moja Córka, wsadzając palec w sam środek niezastygłej jeszcze masy. Ponieważ w sumie wyszła niewielka blaszka, to  przed Świętami zdążyliśmy jeszcze zrobić powtórkę!

Składniki:
Kruchy spód:
135 g zimnego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
95 g cukru pudru
165 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

Masa jogurtowo-czekoladowa:
125 g jogurtu greckiego
160 g białej czekolady

Dodatkowo:
100 g obranych migdałów

Kruchy spód
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę albo zagnieść ręcznie kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wylepić ok. 2/3 ciasta. Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta oraz wylepić kilka poziomych pasków wewnątrz spodu. Jeśli coś zostanie, można powycinać foremkami małe kwiatuszki lub inne wzorki i przykleić je na łączeniach. Na wałeczkach zrobić wzorek widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Masa
Dzień wcześniej jogurt przełożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (na minimum 6-8 godzin). Po tym czasie odlać zgromadzoną wodę.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

Do odcedzonego jogurtu, ocieplonego do temperatury pokojowej, powoli dodawać roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekać, by masa lekko zgęstniała.

Masę wyciskać szprycą pomiędzy wałeczki mazurka. Powciskać w nią migdały. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) do stężenia.

Fot. Thinka

Fot. Thinka

Podobne wpisy