Scones na słono podstawowe
|

Scones na słono – podstawowe

Uwielbiam te bułeczki na proszku do pieczenia (ostatnio bardzo często piszę we wstępach, że coś uwielbiam – ale co zrobić, skoro to prawda). Przygotowuję je zazwyczaj rano, kiedy w domu zabraknie pieczywa. A czasem specjalnie zapominam upiec chleb dzień wcześniej, żeby móc poczuć zapach tych ciepłych bułeczek przed kolejnym dniem pracy. Co prawda klasyczne sconesy są słodkie, ale ja wolę wersję wytrawną. Polecam Wam ten przepis – scones na słono w takim wydaniu to tylko podstawa, można się bawić z różnymi dodatkami, ale nawet sama bazowa wersja jest pyszna.

Składniki

(na 8-10 bułeczek)

250 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
55 g miękkiego masła
150 ml mleka
40 g startego sera żółtego
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo (na grubość ok. 1,5 cm). Wycinamy kółka lub wykrawamy trójkąty bądź dowolne inne kształty. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut.

Źródło: Karmelowy

Podobne wpisy