|

Bakłażanowy przekładaniec pod beszamelem

Poleca: Ewa
Źródło: Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły

Fot. Ewa

To był mój bakłażanowy debiut. Samo warzywo mnie nie zachwyciło, ale zapiekankę na pewno jeszcze kiedyś przygotuję, np. w wersji z cukinią. Miłośnicy bakłażanów na pewno odnajdą tu swoje smaki 🙂

Składniki:
1 bakłażan
250 makaronu świderki
90 g tartego żółtego sera
25 g parmezanu
sól, pieprz, oliwa

Beszamel:
300 ml mleka
2 listki laurowe
3 goździki
1 mała cebula
50 g masła
6 łyżek mąki
300 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Sos mięsny:
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
500 g mielonej wołowiny
200 g pomidorów z puszki
200 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz, oregano, oliwa

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, kładziemy na sitku, oprószamy solą i odstawiamy na 45 minut, żeby puścił sok. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni na oliwie po kilka minut z każdej strony, a następnie osączyć na papierowym ręczniku. Ale to podsmażanie nie jest konieczne.

Na oliwie podsmażamy kilka minut posiekaną drobno cebulę i pokrojonego w paski selera. Dodajemy mięso i obsmażamy je, aż się zezłoci. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy beszamel. Do rondelka z mlekiem wkładamy liście laurowe i naszpikowaną goździkami cebulę (obraną lub z jedną warstwą skórki – umytą oczywiście). Zagotowujemy na małym ogniu i studzimy. Chłodne mleko filtrujemy przez sitko.
Do pustego, czystego rondelka wkładamy masło. Gdy się stopi, dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę na małym ogniu. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Na koniec wlewamy śmietanę i – wciąż mieszając – całość zagotowujemy. Sos powinien zgęstnieć. Zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron gotujemy al dente.
Do ciepłego beszamelu dodajemy starty żółty ser i połowę sosu mieszamy z makaronem.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: makaron z beszamelem, mięsny sos, bakłażany. Na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu i posypujemy parmezanem.

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy