• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Bakłażanowy przekładaniec pod beszamelem

17 lipca 2013 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły

Fot. Ewa

To był mój bakłażanowy debiut. Samo warzywo mnie nie zachwyciło, ale zapiekankę na pewno jeszcze kiedyś przygotuję, np. w wersji z cukinią. Miłośnicy bakłażanów na pewno odnajdą tu swoje smaki 🙂

Składniki:
1 bakłażan
250 makaronu świderki
90 g tartego żółtego sera
25 g parmezanu
sól, pieprz, oliwa

Beszamel:
300 ml mleka
2 listki laurowe
3 goździki
1 mała cebula
50 g masła
6 łyżek mąki
300 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Sos mięsny:
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
500 g mielonej wołowiny
200 g pomidorów z puszki
200 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz, oregano, oliwa

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, kładziemy na sitku, oprószamy solą i odstawiamy na 45 minut, żeby puścił sok. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni na oliwie po kilka minut z każdej strony, a następnie osączyć na papierowym ręczniku. Ale to podsmażanie nie jest konieczne.

Na oliwie podsmażamy kilka minut posiekaną drobno cebulę i pokrojonego w paski selera. Dodajemy mięso i obsmażamy je, aż się zezłoci. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy beszamel. Do rondelka z mlekiem wkładamy liście laurowe i naszpikowaną goździkami cebulę (obraną lub z jedną warstwą skórki – umytą oczywiście). Zagotowujemy na małym ogniu i studzimy. Chłodne mleko filtrujemy przez sitko.
Do pustego, czystego rondelka wkładamy masło. Gdy się stopi, dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę na małym ogniu. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Na koniec wlewamy śmietanę i – wciąż mieszając – całość zagotowujemy. Sos powinien zgęstnieć. Zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron gotujemy al dente.
Do ciepłego beszamelu dodajemy starty żółty ser i połowę sosu mieszamy z makaronem.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: makaron z beszamelem, mięsny sos, bakłażany. Na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu i posypujemy parmezanem.

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#bakłażan, #beszamel, #makaron, #parmezan, #pomidory, #seler naciowy, #ser żółty, #wołowina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Trzy kolory: czerwony Poprzedni
Serowe rogaliki z owocami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Spaghetti z gorgonzolą  

11 maja 2013

Mus jaglany z bananami  

7 stycznia 2015

Jajka w cieście  

19 kwietnia 2016

2 komentarze

  1. Justyna Bąk

    on 17 lipca 2013 at 15:51
    Odpowiedz

    świetne, bardzo lubię takie zapiekanki:)

  2. Beticco Baby

    on 17 lipca 2013 at 10:22
    Odpowiedz

    Konkurs dla BLOGUJĄCYCH rodziców!
    Rób to co zawsze i wygraj konika na biegunach dla swojej pociechy – warto spróbować!

    http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    Zapraszamy!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda