• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Bakłażanowy przekładaniec pod beszamelem

17 lipca 2013 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły

Fot. Ewa

To był mój bakłażanowy debiut. Samo warzywo mnie nie zachwyciło, ale zapiekankę na pewno jeszcze kiedyś przygotuję, np. w wersji z cukinią. Miłośnicy bakłażanów na pewno odnajdą tu swoje smaki 🙂

Składniki:
1 bakłażan
250 makaronu świderki
90 g tartego żółtego sera
25 g parmezanu
sól, pieprz, oliwa

Beszamel:
300 ml mleka
2 listki laurowe
3 goździki
1 mała cebula
50 g masła
6 łyżek mąki
300 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Sos mięsny:
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
500 g mielonej wołowiny
200 g pomidorów z puszki
200 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz, oregano, oliwa

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, kładziemy na sitku, oprószamy solą i odstawiamy na 45 minut, żeby puścił sok. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni na oliwie po kilka minut z każdej strony, a następnie osączyć na papierowym ręczniku. Ale to podsmażanie nie jest konieczne.

Na oliwie podsmażamy kilka minut posiekaną drobno cebulę i pokrojonego w paski selera. Dodajemy mięso i obsmażamy je, aż się zezłoci. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy beszamel. Do rondelka z mlekiem wkładamy liście laurowe i naszpikowaną goździkami cebulę (obraną lub z jedną warstwą skórki – umytą oczywiście). Zagotowujemy na małym ogniu i studzimy. Chłodne mleko filtrujemy przez sitko.
Do pustego, czystego rondelka wkładamy masło. Gdy się stopi, dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę na małym ogniu. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Na koniec wlewamy śmietanę i – wciąż mieszając – całość zagotowujemy. Sos powinien zgęstnieć. Zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron gotujemy al dente.
Do ciepłego beszamelu dodajemy starty żółty ser i połowę sosu mieszamy z makaronem.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: makaron z beszamelem, mięsny sos, bakłażany. Na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu i posypujemy parmezanem.

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#bakłażan, #beszamel, #makaron, #parmezan, #pomidory, #seler naciowy, #ser żółty, #wołowina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Trzy kolory: czerwony Poprzedni
Serowe rogaliki z owocami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Tagliatelle z tuńczykiem na ostro  

2 marca 2013

Zwykły obiad z rybą inaczej  

12 marca 2013

Michelle Keogh, „Tajniki suszenia żywności” – recenzja  

16 października 2016

2 komentarze

  1. Justyna Bąk

    on 17 lipca 2013 at 15:51
    Odpowiedz

    świetne, bardzo lubię takie zapiekanki:)

  2. Beticco Baby

    on 17 lipca 2013 at 10:22
    Odpowiedz

    Konkurs dla BLOGUJĄCYCH rodziców!
    Rób to co zawsze i wygraj konika na biegunach dla swojej pociechy – warto spróbować!

    http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    Zapraszamy!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda