• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii

Pizza na kruchym spodzie

1 września 2013 • 0  

Poleca: Ewa
Źródło: Biruta Markuza, Przyprawy z całego świata

Fot. Ewa

Kolejny przepis, który prezentujemy w ramach naszego recenzenckiego cyklu. Tym razem na pierwszym planie przyprawy. A konkretnie – oregano. Czy wiecie, że w antycznej Grecji było nazywane “radością gór” i uważane za symbol szczęścia, dlatego narzeczeni byli ubierani w wianki z oregano?
Wracając do samego przepisu – to właściwie nie pizza, ale tarta. Mimo to zachowałam książkowe nazewnictwo, bo po pierwsze nie ma tu klasycznego “sosu” śmietanowo-jajkowego jak w tarcie, a po drugie – to danie naprawdę smakuje jak pizza! Tyle że na kruchym spodzie 🙂

Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału
1 żółtko
2 łyżki masła (dałam ok. 25 g)
szczypta soli
zimna woda – ile ciasto zabierze

Farsz:
Możecie dać wszystko to, co najbardziej lubicie na pizzy. U nas najczęściej: wędlina, cebula, pieczarki, pomidory. Dziś było wyjadanie rzeczy z lodówki, więc: kiełbaska, papryka.
Do tego obowiązkowo:
3 pomidory
2 łyżki passaty pomidorowej
1 szkl. startego żółtego sera
sól, pieprz, odrobina chili, oregano

Ciasto zagniatamy jak kruche, dodając powoli wodę – aż powstanie zwarta bryła. Będzie dość twarde, ale nie należy się tym przejmować. Sos pomidorowy je potem zmiękczy.
Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty. Nakłuwamy i schładzamy w lodówce na 20-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz – jeśli mamy pieczarki, to je podduszamy, podobnie można zrobić z cebulą (ale można też dać “surową”). Ser żółty ścieramy na tarce, wędlinę i warzywa kroimy.

Na schłodzone ciasto wylewamy 2 łyżki passaty pomidorowej i rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Delikatnie ją solimy, pieprzymy i posypujemy odrobiną chili i oregano. Na to układamy składniki farszu, najlepiej w kolejności – wędlina, warzywa, pomidory. Na wierzch dajemy starty żółty ser i posypujemy oregano.

Zapiekamy w 200 stopniach ok. 30 minut.
Można wcześniej podpiec w piekarniku samo kruche ciasto, bez farszu. Wtedy pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) ok. 10 minut i 5 minut bez przykrycia. Folię warto obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Ja nie podpiekałam i ciasto i tak było dobrze dopieczone, więc nie jest to konieczne.

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis

Fot. Zysk i S-ka
#kiełbasa, #pieczarki, #pomidory, #ser żółty, #tarty, #wędlina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Flapjacks "po mojemu" Poprzedni
Hiszpańska sałatka z cebuli • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja

Anna Starmach, “Pyszne. Na słodko” – recenzja  

14 lutego 2016

Ciasto z rabarbarem i ananasem  

14 maja 2015

Makowe babeczki  

23 grudnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda