Scones z brzoskwiniami
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, ale nie zawsze mam czas, żeby czekać, aż wyrośnie. Wtedy z pomocą przychodzą sconesy. To bułeczki na sodzie i proszku do pieczenia, które można piec na słodko i na słono. Tym razem mam dla Was przepis na scones z brzoskwiniami. Ale na blogu znajdziecie też inne ich wersje. Piekąc sconesy, trzeba pamiętać tylko o jednym – przed wycięciem kształtów nie rozwałkowujcie ciasta cienko, jak na ciasteczka. Musi być grube, bo co prawda jeszcze sporo urośnie, ale tylko z grubo rozwałkowanego ciasta otrzymacie kształt zbliżony do prawdziwej bułeczki.
Składniki
2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
120 g roztopionego i ostudzonego masła
1/4 szkl. jogurtu naturalnego
1/4 szkl. mleka
4-5 obranych se skórki i pokrojonych brzoskwiń
Suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, mieszamy w jednej misce. W drugiej roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką pozostałe składniki, z wyjątkiem brzoskwiń. Zawartość obu misek łączymy i wyrabiamy ciasto. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i przekładamy ciasto na blat.
Wałkujemy na kształt grubego koła i przecinamy je na osiem części. Wszystkie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż sconesy się zarumienią.