• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Scones na słodko podstawowe
na proszku lub sodzie

Scones na słodko – podstawowe

9 czerwca 2013 • 0  

Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe, które pokochałam w Irlandii. Świeżutkie, z masłem i dżemem – idealne na śniadanie. Jeśli macie ochotę, możecie podać je z dodatkiem bitej śmietany. Do tej pory zajadałam się kupnymi sconesami, dzisiaj jednak się przełamałam i pierwszy raz upiekłam je sama. No i na pewno nie ostatni, bo wyszły rewelacyjne! Pamiętajcie tylko, że już przed wycinaniem kółek ciasto musi być rozwałkowane bardzo grubo! Nie jak na pierogi, nawet nie jak na kruche ciasteczka. Musi mieć dobre 1,5-2 cm, żeby sconesy wyszły wysokie i puszyste.

Składniki

(na ok. 12 sztuk)

400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
0,5 łyżeczki soli
50 g cukru
ok. 100 g rodzynek
2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu

Ucieramy razem masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Odrobinę mleka roztrzepanego z jajkami zostawiamy na posmarowanie bułeczek z wierzchu, a całą resztę dolewamy do pozostałych składników. Dodajemy rodzynki i wyrabiamy ciasto, aż do osiągnięcia zwartej konsystencji.

Rozwałkowujemy ciasto na gruby placek (ok. 2 cm grubości). Wycinamy kółka szklanką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy mlekiem rozrobionym z jajkami.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Źródło: Moje Wypieki

Scones na słodko podstawowe
Scones na słodko podstawowe

Scones na słodko podstawowe

#bakalie
• Leczo Poprzedni
Muffinki marchewkowo-kokosowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Migdałowe scones z białą czekoladą i granatem

Migdałowe scones z białą czekoladą i granatem  

24 stycznia 2017
Wilkor Gorącej Bułki

Wilkor Gorącej Bułki  

23 listopada 2015
Chleb z cukinią

Chleb z cukinią  

12 października 2017

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda