Scones na słodko podstawowe

Scones na słodko – podstawowe

Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe, które pokochałam w Irlandii. Świeżutkie, z masłem i dżemem – idealne na śniadanie. Jeśli macie ochotę, możecie podać je z dodatkiem bitej śmietany. Do tej pory zajadałam się kupnymi sconesami, dzisiaj jednak się przełamałam i pierwszy raz upiekłam je sama. No i na pewno nie ostatni, bo wyszły rewelacyjne! Pamiętajcie tylko, że już przed wycinaniem kółek ciasto musi być rozwałkowane bardzo grubo! Nie jak na pierogi, nawet nie jak na kruche ciasteczka. Musi mieć dobre 1,5-2 cm, żeby sconesy wyszły wysokie i puszyste.

Składniki

(na ok. 12 sztuk)

400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
0,5 łyżeczki soli
50 g cukru
ok. 100 g rodzynek
2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu

Ucieramy razem masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Odrobinę mleka roztrzepanego z jajkami zostawiamy na posmarowanie bułeczek z wierzchu, a całą resztę dolewamy do pozostałych składników. Dodajemy rodzynki i wyrabiamy ciasto, aż do osiągnięcia zwartej konsystencji.

Rozwałkowujemy ciasto na gruby placek (ok. 2 cm grubości). Wycinamy kółka szklanką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy mlekiem rozrobionym z jajkami.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Źródło: Moje Wypieki

Scones na słodko podstawowe

Podobne wpisy