Ciasteczka z marmoladą
Poleca: Krolcia
Źródło: Domowe Wypieki
Fot. Krolcia |
Ciasteczka powinny mieć kształt gwiazdek, niestety ja nie posiadam rękawa cukierniczego, natomiast maszynka, którą mam, nie dawała rady. Zwyczajnie ciasto na tę maszynkę jest zbyt zbite. Próbowałam eksperymentować z odciskiem, ale też to nie bardzo szło. Koniec końców ukulałam kuleczki i spłaszczyłam je. Na środku palcem zrobiłam dołek i nałożyłam kawałeczek twardej marmolady owocowej. Ciastka może nie wyglądały spektakularnie, ale smakowały wyśmienicie! Zniknęły w jednej chwili! Dzieci jadły jedno za drugim.
Z tej porcji ciasta wychodzi około 30-35 ciasteczek. Myślę, że gwiazdek wyszłaby podobna ilość, może nawet do 40 sztuk można by dobić.
Składniki:
140 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
200 g mąki
szczypta soli
twarda marmolada
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jajko i wciąż miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i sól – miksujemy.
W oryginalnym przepisie do wyciskania potrzebne są rękawy cukiernicze i końcówki z dużą dziurą, ponieważ ciasto jest gęste. Nie mam takich sprzętów, dlatego ciastka formowałam ręcznie i układałam na blasze wyłożonej papierem.
Na środek ciastka nakładamy marmoladę.
Pieczemy do lekkiego zrumienienia – około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. U nas nie wytrwały niestety 🙂