Granola cytrusowa
|

Granola cytrusowa

Kto nie wie, co to granola, ten wiele traci. Naprawdę. Wcale nie trzeba lubić owsianek, żeby zakochać się w granoli. Ja owsianek na ciepło szczerze nie znoszę. Odrzuca mnie na sam widok tej rozmemłanej brei (mam nadzieję, że miłośnicy takiej mamałygi mi wybaczą), mimo że mój Syn potrafi pochłonąć jej niezmierzone ilości. Ale granola… Granola to zupełnie inna bajka. Ją można jeść nawet solo. Oczywiście, kto lubi, może dodać granolę do ciepłego mleka. Ja zawsze przygotowują ją dla siebie z jogurtem słodzonym miodem. Z odrobiną jogurtu. Bo to granola – a w tym wypadku granola cytrusowa – jest tutaj najważniejsza.

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
 ½ szkl. dowolnych otrębów
 ½ szkl. wiórków kokosowych
 ½ szkl. posiekanych migdałów
 ½ szkl. posiekanych orzechów (włoskich, pekan albo innych)
 ½ szkl. rodzynków lub innych bakalii
 2 łyżka/łyżki/łyżek siemienia lnianego
 3 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 sok z 2 pomarańczy

1

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli będą wciąż zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej oleju. Rozkładamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut w międzyczasie kilkakrotnie mieszając.

Składniki

Składniki
 2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
 ½ szkl. dowolnych otrębów
 ½ szkl. wiórków kokosowych
 ½ szkl. posiekanych migdałów
 ½ szkl. posiekanych orzechów (włoskich, pekan albo innych)
 ½ szkl. rodzynków lub innych bakalii
 2 łyżka/łyżki/łyżek siemienia lnianego
 3 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 sok z 2 pomarańczy

Przepis

1

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli będą wciąż zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej oleju. Rozkładamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut w międzyczasie kilkakrotnie mieszając.

Granola cytrusowa

Źródło: Obiad gotowy

Podobne wpisy