• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Granola cytrusowa
owsianki i granole// Śniadania

Granola cytrusowa

14 lipca 2016 • 12  

Kto nie wie, co to granola, ten wiele traci. Naprawdę. Wcale nie trzeba lubić owsianek, żeby zakochać się w granoli. Ja owsianek na ciepło szczerze nie znoszę. Odrzuca mnie na sam widok tej rozmemłanej brei (mam nadzieję, że miłośnicy takiej mamałygi mi wybaczą), mimo że mój Syn potrafi pochłonąć jej niezmierzone ilości. Ale granola… Granola to zupełnie inna bajka. Ją można jeść nawet solo. Oczywiście, kto lubi, może dodać granolę do ciepłego mleka. Ja zawsze przygotowują ją dla siebie z jogurtem słodzonym miodem. Z odrobiną jogurtu. Bo to granola – a w tym wypadku granola cytrusowa – jest tutaj najważniejsza.

Składniki

2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
1/2 szkl. dowolnych otrębów
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. posiekanych migdałów
1/2 szkl. posiekanych orzechów (włoskich, pekan albo innych)
1/2 szkl. rodzynków lub innych bakalii
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
sok z 2 pomarańczy

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli będą wciąż zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej oleju. Rozkładamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie kilkakrotnie mieszając.

Źródło: Obiad gotowy

#bakalie, #migdały, #orzechy włoskie, #płatki owsiane, #pomarańcze, #wiórki kokosowe
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chleb tygrysi Poprzedni Chleb tygrysi
Szakszuka z fasolą i awokado • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Leniwe z kaszy jaglanej  

23 lutego 2015

Placuszki na maślance  

27 czerwca 2014

Tort naleśnikowy  

17 listopada 2015

12 komentarzy

  1. Dorota

    on 16 marca 2018 at 11:01
    Odpowiedz

    Jak długo można przechowywać granolę w słoiku? 😉

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 16 marca 2018 at 13:37
      Odpowiedz

      Mądrzy ludzie mówią, że może tak leżeć 3-4 tygodnie. Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło, żeby aż tak długo wytrwała 😀

  2. Sandra

    on 21 sierpnia 2017 at 08:45
    Odpowiedz

    Cytrusowej jeszcze nie próbowałam.

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 22 sierpnia 2017 at 08:14
      Odpowiedz

      Polecam. Jest trochę inna niż klasyczna 🙂

  3. Iza Fit

    on 20 sierpnia 2017 at 20:28
    Odpowiedz

    Slyszalam o granoli cyrusowej, jednak nigdy nie mialam okazji tego sprobówać, ale brzmi obiecująco;)

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 22 sierpnia 2017 at 08:15
      Odpowiedz

      Granola w każdej postaci brzmi obiecująco 😀

    • berry

      on 12 marca 2018 at 14:07
      Odpowiedz

      Polecam spróbować, naprawdę:)

      • Ewa Popielarz

        Ewa Popielarz

        on 12 marca 2018 at 14:24
        Odpowiedz

        Potwierdzam – jest pyszna! 😀

  4. MarlenaK

    on 14 lipca 2016 at 09:51
    Odpowiedz

    Na pewno wypróbuję. Czy olej jest obowiązkowy? Mogę go zastąpić np kokosowym?

    • eva

      on 14 lipca 2016 at 10:01
      Odpowiedz

      Olej się przydaje, żeby związać całość. Można też dać zamiast niego więcej miodu. Kokosowy też jak najbardziej się nada. Chodzi o to, żeby szkładniki nie były sypkie, tylko lekko posklejane. Chociaż można też zrobić bardziej sypką wersję – co kto lubi 🙂 Tak czy tak będzie pysznie!

  5. Obiad gotowy!

    on 14 lipca 2016 at 07:19
    Odpowiedz

    mmm, granola;) nie wyobrażam sobie śniadanie bez niej. Właśnie przed chwilą wyjadłam ostatnią łyżkę granoli z jogurtem. Pycha:)

    • eva

      on 14 lipca 2016 at 07:28
      Odpowiedz

      U mnie zazwyczaj pojawia się na stole w południe 🙂 Bardzo nie lubię tego momentu, kiedy się kończy 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda