Kto nie wie, co to granola, ten wiele traci. Naprawdę. Wcale nie trzeba lubić owsianek, żeby zakochać się w granoli. Ja owsianek na ciepło szczerze nie znoszę. Odrzuca mnie na sam widok tej rozmemłanej brei (mam nadzieję, że miłośnicy takiej mamałygi mi wybaczą), mimo że mój Syn potrafi pochłonąć jej niezmierzone ilości. Ale granola… Granola to zupełnie inna bajka. Ją można jeść nawet solo. Oczywiście, kto lubi, może dodać granolę do ciepłego mleka. Ja zawsze przygotowują ją dla siebie z jogurtem słodzonym miodem. Z odrobiną jogurtu. Bo to granola – a w tym wypadku granola cytrusowa – jest tutaj najważniejsza.
Składniki
2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
1/2 szkl. dowolnych otrębów
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. posiekanych migdałów
1/2 szkl. posiekanych orzechów (włoskich, pekan albo innych)
1/2 szkl. rodzynków lub innych bakalii
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
sok z 2 pomarańczy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli będą wciąż zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej oleju. Rozkładamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie kilkakrotnie mieszając.
Źródło: Obiad gotowy
12 komentarzy
Dorota
on 16 marca 2018 at 11:01Jak długo można przechowywać granolę w słoiku? 😉
Ewa Popielarz
on 16 marca 2018 at 13:37Mądrzy ludzie mówią, że może tak leżeć 3-4 tygodnie. Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło, żeby aż tak długo wytrwała 😀
Sandra
on 21 sierpnia 2017 at 08:45Cytrusowej jeszcze nie próbowałam.
Ewa Popielarz
on 22 sierpnia 2017 at 08:14Polecam. Jest trochę inna niż klasyczna 🙂
Iza Fit
on 20 sierpnia 2017 at 20:28Slyszalam o granoli cyrusowej, jednak nigdy nie mialam okazji tego sprobówać, ale brzmi obiecująco;)
Ewa Popielarz
on 22 sierpnia 2017 at 08:15Granola w każdej postaci brzmi obiecująco 😀
berry
on 12 marca 2018 at 14:07Polecam spróbować, naprawdę:)
Ewa Popielarz
on 12 marca 2018 at 14:24Potwierdzam – jest pyszna! 😀
MarlenaK
on 14 lipca 2016 at 09:51Na pewno wypróbuję. Czy olej jest obowiązkowy? Mogę go zastąpić np kokosowym?
eva
on 14 lipca 2016 at 10:01Olej się przydaje, żeby związać całość. Można też dać zamiast niego więcej miodu. Kokosowy też jak najbardziej się nada. Chodzi o to, żeby szkładniki nie były sypkie, tylko lekko posklejane. Chociaż można też zrobić bardziej sypką wersję – co kto lubi 🙂 Tak czy tak będzie pysznie!
Obiad gotowy!
on 14 lipca 2016 at 07:19mmm, granola;) nie wyobrażam sobie śniadanie bez niej. Właśnie przed chwilą wyjadłam ostatnią łyżkę granoli z jogurtem. Pycha:)
eva
on 14 lipca 2016 at 07:28U mnie zazwyczaj pojawia się na stole w południe 🙂 Bardzo nie lubię tego momentu, kiedy się kończy 🙂