Sernik dyniowy na spodzie z Oreo

Sernik dyniowy z ciasteczkami Oreo

Ten sernik kusi przede wszystkim kolorami – ciemny, niemal czarny spód z ciasteczek Oreo kontrastuje z intensywnie pomarańczowym ciastem. A do tego jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wymieszacie wszystkie składniki, zanim nagrzeje się piekarnik, zapewniam! Zadbajcie o to, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i miksujcie tylko do momentu połączenia się poszczególnych elementów. A wtedy ciasto na pewno nie opadnie po wystudzeniu. Sernik dyniowy to najlepsze, co możecie sobie zafundować tej jesieni!

Składniki

(na tortownicę o średnicy 26 cm)

Spód z ciasteczek Oreo

300 g ciastek Oreo
100 g masła

Sernik dyniowy

1 kg potrójnie mielonego twarogu
250 serka mascarpone
350 g puree z dyni
200 g cukru
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy albo waniliowy (suchy proszek)
3 jajka

Ciastka Oreo (łącznie z nadzieniem) rozgniatamy w misce albo miksujemy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy nią natłuszczoną masłem tortownicę – dno i boki.

Twaróg i mascarpone umieszczamy w misie miksera. Dodajemy puree dyniowe. Miksujemy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i jajka i ponownie miksujemy, tylko do połączenia się składników.

Masę serową przelewamy do tortownicy – na spód z ciasteczek Oreo. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, można ją umieścić na blasze do pieczenia (w piekarniku masło może wypłynąć przez szpary).

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Przed wyjęciem sernika dyniowego z formy zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.

Źródło: Kwestia Smaku

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo

Podobne wpisy