Serowe całuski z jabłkami swoją strukturą po upieczeniu przypominają grzebienie. W smaku czuć jednak, że ciasto jest z serem. Gwarantuję, że wszystkie zostaną zjedzone w ekspresowym tempie! Na blogu mamy też podobne ciasteczka, ale z ciasta drożdżowego.
Składniki
250 g twarogu (może być zmielony, ale może być też np. serek kanapkowy)
250 g masła
250 g mąki
1 łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo
jabłka
cukier puder do posypania
Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto, następnie owijamy je w folię i schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, a potem na półksiężyce. Układamy jeden na każdym wyciętym kółku i składamy ciastko na pół. Całuski przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: program “Ewa gotuje”
10 komentarzy
Jolanta Szyndlarewicz
on 17 sierpnia 2015 at 09:43Wyglądają przepysznie:). Porywam kilka:)
eva
on 17 sierpnia 2015 at 09:43Obawiam się, że już nic nie zostało 😀
Kinga
on 13 sierpnia 2015 at 15:35Smacznie 😉
eva
on 14 sierpnia 2015 at 08:22Zachęcam do upieczenia! Jak się tylko chłodniej zrobi 🙂
wedelka
on 13 sierpnia 2015 at 13:15Bardzo je lubimy 🙂
eva
on 13 sierpnia 2015 at 13:48Taki łatwy przepis, a taki smaczny, prawda? Siła w prostocie 🙂
Madlenka
on 13 sierpnia 2015 at 11:13Przepis już dodany do listy oczekujących na zrobienie 🙂 wyglądają przepysznie!
eva
on 13 sierpnia 2015 at 13:47Polecam też podobne całuski, ale z ciasta drożdżowego – też pycha!
babka z rodzynkiem
on 13 sierpnia 2015 at 11:05Pyszności 🙂
eva
on 13 sierpnia 2015 at 13:46Byle tylko dobre jabłka dostać 🙂