Serowe całuski z jabłkami

Serowe całuski z jabłkami

Serowe całuski z jabłkami swoją strukturą po upieczeniu przypominają grzebienie. W smaku czuć jednak, że ciasto jest z serem. Gwarantuję, że wszystkie zostaną zjedzone w ekspresowym tempie! Na blogu mamy też podobne ciasteczka, ale z ciasta drożdżowego.

Składniki

250 g twarogu (może być zmielony, ale może być też np. serek kanapkowy)
250 g masła
250 g mąki
1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo

jabłka
cukier puder do posypania

Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto, następnie owijamy je w folię i schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka.

Jabłka obieramy, kroimy na pół, a potem na półksiężyce. Układamy jeden na każdym wyciętym kółku i składamy ciastko na pół. Całuski przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Serowe całuski z jabłkami

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: program „Ewa gotuje”

Podobne wpisy