|

Mielone ze szpinakiem

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Dobry sposób na przemycenie szpinaku tym, którzy go nie lubią. I ciekawe urozmaicenie zwykłych mielonych kotletów. A wcale to danie nie wymaga wiele więcej pracy. Naprawdę godne polecenia.

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki płatków owsianych (plus trochę płatków do obtoczenia kotletów)
sól, pieprz

450 g szpinaku (daję mrożony)
1 cebula
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Posiekaną cebulę podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie lub klarowanym maśle. Dodajemy szpinak i sok z cytryny, doprawiamy i trzymamy na patelni, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

Płatki zalewamy połową szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy z mięsem, posiekaną cebulą i przyprawami.
Formujemy kotleciki, faszerując mięso szpinakiem. Obtaczamy w płatkach owsianych i obsmażamy na patelni na oliwie z obu stron.

Obsmażone kotleciki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Podobne wpisy