Śmietanowe bułeczki

Poleca: Ania

Fot. Ania

Pyszne, bardzo puchate i wilgotne, z chrupiącą, cynamonową skórką. Tylko lekko słodkie, więc idealne do masełka i dżemiku.

Potrzebujemy:
25 g drożdży
3/4 kg mąki
0,5 szklanki cukru
5 łyżek gęstej śmietany (np. 18%)
1/5 kostki masła
szklanka mleka
1 jajko
szczypta soli

1/3 kostki masła
2 łyżki mleka
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Z drożdży robimy zaczyn. Masło i mleko podgrzewamy w garnuszku.
Kiedy zaczyn będzie się pienił, wsypujemy do niego mąkę, cukier, sól. Wlewamy śmietanę, mleko z masłem i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Będzie się lekko kleiło. Odstawiamy je na około 1,5 godziny – aż podwoi objętość.
Teraz przygotowujemy „polewę” – w garnuszku topimy masło. Dodajemy do niego 2 łyżki mleka, cynamon i gałkę.
Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na około 16 części. Z każdej formujemy bułeczkę i „obtąkujemy” ją w maślano-korzennej „polewie”. Układamy na blasze w niewielkich odstępach od siebie, pozwalamy jeszcze chwilkę podrosnąć – tak z 20 minut, i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Fot. Ania

Podobne wpisy