• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Drożdżówka z kakao
ciasta drożdżowe

Drożdżowka z kakao

16 listopada 2016 • 6  

Marzyła mi się drożdżówka taka jak w dzieciństwie. Z dużą ilością pysznego kakao w środku. Nie wiem, dlaczego drożdżówka z kakao nie jest już teraz tak popularnym wypiekiem w sklepach. Tę robiłam na dwa różne sposoby – w keksówce i bez formy, bezpośrednio na blasze. Wychodzi za każdym razem, tylko różni się wysokością. Sami wybierzcie idealne dla siebie rozwiązanie.

A przy okazji – wyrazu “kakao” oczywiście nie odmieniamy. Chociaż w mowie potocznej można użyć sformułowania “drożdżówka z kakałkiem” i nikt nam głowy nie urwie.

Składniki

Ciasto

500 g mąki
40 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 jajka
250 ml mleka
1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła

Jeśli używamy świeżych drożdży, mieszamy je z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy resztę składników, mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W przypadku drożdży suchych od razu mieszamy wszystkie składniki.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.

Nadzienie

5 łyżek gorzkiego kakao
4 łyżki cukru
100 g zimnego masła

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, a potem dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Posypujemy ciasto cukrem i kakao i rozkładamy równomiernie wiórki startego na tarce masła. Można też masło roztopić i posmarować nim ciasto, a potem wyłożyć kakao i cukier – wtedy najprawdopodobniej wykorzystamy mniej masła.

Ciasto zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia albo układamy na blasze wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Źródło: Smakołyki Koraliki

Drożdżówka z kakao

#kakao
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami Poprzedni Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami
Zupa koperkowa • Kolejny Zupa koperkowa

Zajrzyj też tutaj

Chałka żyrafa  

29 stycznia 2016

Czekoladowy miś  

18 kwietnia 2013
Drożdżówka z gruszkami

Drożdżówka z gruszkami  

15 września 2016

6 komentarzy

  1. Zuzanna Antecka

    on 17 listopada 2016 at 12:32
    Odpowiedz

    Fajny pomysł z tak prostym nadzieniem 😀 Drożdżówka od razu smakuje inaczej! A ciasto drożdżowe chodzi za mną od dawna… 😀

    • eva

      on 17 listopada 2016 at 12:42
      Odpowiedz

      To nie ma się co opierać, tylko piec trzeba! 🙂

  2. Karolina Moskalik

    on 17 listopada 2016 at 12:20
    Odpowiedz

    o kurcze! Pyszności mi tu pokazujesz…chyba zrobię jutro. A pieczemy tradycyjnie czy z termoobiegiem?

    • eva

      on 17 listopada 2016 at 12:42
      Odpowiedz

      Tradycyjnie góra-dół. A jeśli z termoobiegiem, to trzeba temperaturę obniżyć mniej więcej do 160 stopni 🙂

    • Szom Ka

      on 20 listopada 2016 at 08:29
      Odpowiedz

      A to jest dość istotna różnica. Piekłam z termioobiegiem na 180 stopni i wyszły mocno przesuszone i za bardzo podpieczone. Warto uwzględnić tę informację w przepisie. Pozdrawiam i dziękuję za przypomnienie wypieków mojej mamy zapamiętanych z dzieciństwa 🙂

    • eva

      on 20 listopada 2016 at 22:49
      Odpowiedz

      To jest wiedza, którą nazywam "ogólną". Tak jak nie w każdym przepisie podaję sposób na zrobienie zaczynu ze świeżych drożdży, nie w każdym piszę, że szklanka ma 250 ml albo że – właśnie – wszystkie temperatury (jeśli nie zaznaczono inaczej) dotyczą pieczenia góra-dół. Przy zmianie na termoobieg zawsze trzeba obniżyć temperaturę.

      Ale to jest dobra uwaga, żeby taki post ogólny przygotować 🙂

      Mam nadzieję, że kolejnym razem drożdżówka wyjdzie już idealna!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda